‘Boston Bomber’ schuldig aan alle aanklachten

Dzhokhar Tsarnaev, een van de twee zogeheten Boston Bombers, is gisteren na een geruchtmakend proces schuldig verklaard aan alle dertig aanklachten tegen hem. De jury moet nu bepalen of hij de doodstraf krijgt of levenslang. Op zeventien van de dertig aanklachten kan de doodstraf volgen.

De toen 19-jarige Dzhokhar Tsarnaev en zijn oudere broer Tamerlan lieten op 15 april 2013 zelfgefabriceerde explosieven, bestaande uit snelkookpannen gevuld met schroot, afgaan bij de feestelijke finish van de Boston Marathon. Drie mensen werden gedood, onder wie een jongen van 8 jaar. Meer dan 260 mensen raakten gewond. Ook de dood van een agent die werd neergeschoten tijdens de jacht op de broers, waarbij de 26-jarige Tamerlan omkwam, is de oud-student Dzhokhar ten laste gelegd.

Verwacht wordt dat de advocaten van Dzhokhar in de aanloop naar het vellen van het vonnis zullen betogen dat de jonge Tsjetsjeen sterk onder de invloed was geraakt van zijn geradicaliseerde broer. Aanklagers hebben juist steeds betoogd dat de broers eendrachtig samenwerkten bij hun plan de VS te straffen voor militaire operaties in moslimlanden.

Tijdens het proces beschreven overlevenden de gruwelijke taferelen die zich hadden afgespeeld. Zeventien mensen verloren ledematen bij de aanslag.

De jury moet unaniem zijn in zijn oordeel om de doodstraf te kunnen opleggen. Anders wacht Tsarnaev een leven achter de tralies. (Reuters)