Bewoners Vluchtgarage moeten spullen pakken

Een bewoner van de Vluchtgarage
Een bewoner van de Vluchtgarage Foto: ANP / Koen van Weel

De Vluchtgarage in Amsterdam wordt maandagochtend om 9:00 uur ontruimd, dat heeft burgemeester Van der Laan vandaag in de raadsvergadering bekendgemaakt.

De bewoners hebben vandaag een brief ontvangen van de burgemeester waarin ze gevraagd wordt hun spullen te pakken en de Vluchtgarage te verlaten. Via de GGD kunnen de uitgeprocedeerde asielzoekers zich inschrijven voor de Bed- Bad- en Broodvoorzieningen van de gemeente.

Eind maart oordeelde de rechter dat de Vluchtgarage elk moment ontruimd mag worden. Het pand is sinds oktober 2013 gekraakt door een groep van zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers.

Bewoners zwerven al jaren door Amsterdam

De bewoners zijn verenigd in de actiegroep ‘Wij Zijn Hier’. Het zijn voor een deel uitgeprocedeerde asielzoekers die actievoeren tegen het asielbeleid. Sinds september 2012 zwerven ze door de hoofdstad, ze verblijven vooral in gekraakte panden – het eerste onderkomen was een tentenkamp.

Hun laatste onderkomens zijn de Vluchtgarage in Zuidoost en het Vluchtgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Eerder verbleven ze onder meer in de Vluchtkerk, de Vluchtflat, het Vluchtkantoor en de Vluchthaven. Nederland telt naar schatting 100.000 illegalen, van wie de meesten proberen zo onzichtbaar mogelijk te zijn.

Twitter avatar Vincent_AT5 Vincent van Rijn Maandag ontruiming Vluchtgarage Zuidoost. Onderstaande brief hangt er nu. http://t.co/K2AyejBOjA