AT&T moet een magere 25 miljoen ophoesten voor diefstal van klantgegevens

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

We weten inmiddels allemaal dat de overheid nogal losjes omgaat met onze persoonsgegevens. Maar in het bedrijfsleven is alles te koop, zo blijkt nu weer uit de boete die AT&T heeft aanvaard.

Het telecombedrijf betaalt 25 miljoen dollar (23,2 miljoen euro) voor de diefstal van 280 duizend klantgegevens. Dat krijgt je met al die offshoring: bij callcenters in Mexico, Colombia en de Filippijnen verkochten medewerkers gevoelige informatie door aan de hoogste bieder.

De straf van 25 miljoen is volgens de telecomcommissie FCC de hoogste ooit rond dataveiligheid. Voor de top van de onderneming is de schade beperkt - de jaaromzet bedraagt immers zo’n 132 miljard dollar (meer dan 120 miljard euro).

Geld voor de arme student

Ook op de universiteiten heerst de bekende inkomensongelijkheid. Arme studenten die zich wel kwalificeren voor top-universiteiten komen er vaak niet in. Zoals de New York Times schrijft: ze hebben financiële hulp nodig en zijn dus ‘duur’, ze scoren gemiddeld iets lager op tests, en hebben minder sway - invloed - zoals sportlieden en de kinderen van alumni die wel hebben.

De Jack Kent Cooke Foundation wil daar iets tegen doen. De stichting stelt jaarlijks een miljoen dollar ter beschikking. Het geld gaat telkens naar een universiteit die aan kan tonen dat ze studenten uit de laagste inkomens verwelkomt en steunt.

Het idee: door meer studenten uit de economische onderlaag het hoger onderwijs in te krijgen, doe je aan de basis iets tegen de ongelijkheid als een fenomeen dat zichzelf generatie op generatie blijft voeden.

Intussen wordt ongelijkheidstsaar Piketty wel onder vuur genomen, trouwens. Door een slimme 26-jarige student.

Apple, huur lui met crimineel verleden in!

Apple krijgt niet zo heel vaak kritiek, hoewel de recensies van de Apple Watch matig zijn. Maar nu iets anders: bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor zijn geen bouwvakkers welkom met een crimineel verleden en Fortune schrijft dat dit een fout is van de techreus.

Veel bedrijven weigeren werknemers met een felony (zwaar misdrijf) op hun CV. Maar in deze tijd worden enorme aantallen jonge mannen vastgezet, en die mannen zoeken nadat ze vrijkomen laaggeschoold werk. In de bouw bijvoorbeeld. Dat ze niet welkom zijn, blijkt uit de cijfers: van de werkloze mannen van 25 tot 54 jaar kampt meer dan eenderde deel met de smet van een crimineel verleden.

Veel van die mannen kunnen prima in de bouw werken, ook bij Apple. Maurice Emsellem van de National Employment Law Project:

“Je kunt zeggen dat dit dé burgerrechtenkwestie van onze tijd is.”

    • Diederik van Hoogstraten