Akkoord over maatregelen tegen treingeweld

Reizigers wachten op Rotterdam Centraal
Reizigers wachten op Rotterdam Centraal Foto ANP / Marco de Swart

De NS is het eens geworden met de spoorvakbonden en de OR over maatregelen die de agressie in de treinen tegen moet gaan. Dat meldt persbureau ANP. Zo wordt de dubbele ‘bemensing’ uitgebreid op NS-treinen waar agressie meer dan gemiddeld voorkomt.

In het weekend zijn er nu al vaak twee spoormedewerkers aanwezig op late treinen. Nu komt er gefaseerd dubbele bezetting op nachttreinen die dat nog niet hebben. Ook op bepaalde zondagochtendtreinen komt in verband met terugkerend uitgaanspubliek extra personeel. Dat geldt ook voor treinen op donderdag- en zaterdagavond en in een later stadium op vrijdagavond.

De maatregelen zijn onderdeel van afspraken die al in maart zijn gemaakt. Door de combinatie van het versneld sluiten van poortjes, een permanente politievoorziening op de twintig grote stations met echte stationsagenten, de versnelde invoering van het stationsverbod en extra camera’s op de kleinere stations, hopen alle partijen agressie verder terug te dringen. Bestaande afspraken zijn aangescherpt vanwege recente incidenten tegen NS-personeel.

Bewapenen conducteurs

Vorige week pleitte FNV Spoor ervoor om het wapenarsenaal van NS-medewerkers uit te breiden om relschoppers harder aan te kunnen pakken. Een meerderheid van de Tweede Kamer zei hierop een onderzoek te willen naar mogelijkheden om NS-personeel uit te rusten met wapenstokken en pepperspray.

De discussie over het geweld op en rond het spoor is weer in alle hevigheid opgelaaid naar aanleiding van de zware mishandeling van een conductrice vorige maand in een trein bij Hoofddorp. Vorige week werd op het traject Utrecht-Amsterdam nog een conducteur mishandeld door een groep van vier jongens. Een reiziger die de man te hulp wilde schieten werd ook geslagen.

Lees ook in nrc.next: Al deze mensen gaan hem niet helpen (€) over agressie in de trein.