Agent die zwarte man doodschoot eerder beschuldigd van geweld

Tegen de politieagent die zaterdag een zwarte man doodschoot in de Amerikaanse staat South Carolina, was in 2013 een klacht ingediend door een zwarte man wegens excessief geweld. Destijds werd de agent onschuldig verklaard, maar autoriteiten bekijken de zaak nu opnieuw.

Dat meldt persbureau AP. De klacht werd ingediend door de nu 33-jarige Mario Givens. Bij Givens werd op een ochtend in september 2013 luid op de deur geklopt, vertelt hij in een interview met AP. Aan de deur stond Michael Slager, de agent die nu is aangeklaagd voor moord op Walter Scott (50).

Verschillen in verklaringen getuigen en agent

Givens  vroeg wat de agent wilde en zette de deur op een kier. Slager zei dat hij naar binnen wilde, maar wilde niet zeggen waarom. Slager duwde vervolgens de deur open. Hij beval Givens naar buiten te komen, en zei dat hij anders zijn taser tegen hem zou inzetten. “Dat wilde ik niet, dus ik deed mijn armen omhoog”, aldus Givens tegen AP. “Maar toen ik dat deed, zette hij toch de taser tegen mijn buik.” Hij werd geboeid en afgevoerd.

Givens werd aanvankelijk beschuldigd van het tegenwerken van autoriteiten, maar werd later vrijgelaten. De politie bleek hem te hebben verward met zijn broer, die door zijn ex-vriendin werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De ex-vriendin was bij het incident aanwezig. Tegenover AP vertelt ze dat ze riep dat het de verkeerde man was, maar dat de agenten niet luisterden. Ze bevestigt dat Slager een taser inzette tegen Givens, hoewel hij geen verzet bood. Ze legde hierover een verklaring af bij het politiebureau. Givens, de ex-vriendin van zijn broer en andere getuigen zeggen dat het politiebureau daarna geen contact meer met ze heeft opgenomen.

In het politierapport over de kwestie, dat AP heeft ingezien, verklaart Slager dat hij Givens’ handen niet kon zien en dat hij bang was dat Givens een wapen vasthield. Slager verklaarde verder dat hij de woning binnendrong omdat hij dacht dat Givens wilde vluchten, en dat hij zijn taser inzette nadat Givens een worsteling begon. In het rapport staat dat de broers erg op elkaar lijken, terwijl Givens  volgens AP 1 meter 80 is, zijn broer slechts 1 meter 63.

Agent vervolgd en ontslagen

De 33-jarige agent Michael  Slager schoot in de plaats North Charleston afgelopen weekeinde zeker 8 keer op de 50-jarige Walter Scott, tegen wie een arrestatiebevel uitstond. Scott werd aangehouden wegens een defect achterlicht. Een omstander maakte met zijn telefoon beelden van de schietpartij, die op internet verschenen. Gisteren werd bekend dat Slager wordt vervolgd voor moord en is ontslagen door het politiekorps.

Slager beweerde aanvankelijk dat er een worsteling met Scott had plaatsgevonden en dat hij schoot omdat hij zich bedreigd voelde. Op de video is echter te zien hoe Slager schiet, terwijl Scott zeker tien meter verderop wegrent van hem. Daarna loopt Slager naar hem toe, terwijl hij roept dat hij zijn handen omhoog moet doen. Hij doet Scott, die levenloos op de grond ligt, handboeien om. Vervolgens rent hij weg om waarschijnlijk een wapen van de grond op te pakken en laat dit daarna schijnbaar achteloos vallen aan de voeten van het slachtoffer.

Hevig maatschappelijk debat

Het filmpje leidde tot een hevig maatschappelijk debat in de VS over de vraag wat de politie geleerd heeft na Ferguson (Michael Brown) en New York (Eric Garner). Correspondent Guus Valk schreef vandaag in NRC Handelsblad:

Na een gewelddadige confrontatie krijgt de agent meestal het voordeel van de twijfel. Uit onderzoek van Bowling Green University blijkt dat tussen 2005 en 2011 maar in 41 gevallen een agent vervolgd is wegens de dood van een burger, terwijl er in die periode naar schatting ongeveer drieduizend doden door politiegeweld vielen.

President Obama wil dit veranderen door alle agenten een camera op hun lichaam te geven. Dit is een complexe operatie, mede door juridische bezwaren.

Lees verder in NRC Handelsblad (€): Schietende agent moet gaan oppassen