AFM: Financiële sector beseft onvoldoende dat verandering nodig is

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven Foto ANP

De financiële sector beseft onvoldoende dat de beloningscultuur moet veranderen. Dat stelt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in een interview met NRC.

“Er is onvoldoende besef dat er écht iets anders nodig is. Men heeft de neiging om deuren dicht te houden en door te gaan op de oude manier.”

De AFM is een van de twee belangrijkste financiële toezichthouders in Nederland. Van Vroonhoven sprak met NRC naar aanleiding van het jaarverslag van de AFM dat vandaag is verschenen.

Van Vroonhoven heeft zich verbaasd over het gebrek aan een maatschappelijke antenne bij banken en verzekeraars. Ze vindt dat die vooruitgang hebben geboekt in het centraal stellen van het klantbelang, in plaats van dat van zichzelf. En ze begrijpt dat zij op dit moment al erg druk zijn met alle andere veranderingen die van hen worden geëist.

Maar ze zegt ook dat er “echt iets van een gebrek aan gevoel voor het sentiment in de samenleving is”, omdat de beloningsdiscussie al speelt sinds het uitbreken van de crisis zeven jaar terug.

Verhoging bij ABN Amro onverstandig

Het besluit van ABN Amro om in 2014 de salarissen voor zes van de zeven bestuursleden met een ton te verhogen (naar 708.000 euro), noemt ze “onverstandig”. Het bestuur van de bank heeft inmiddels onder grote publieke en politieke druk de verhoging teruggedraaid.

Van Vroonhoven:

“Maar het kwaad is al geschied. Dit doet ook ontzettend veel afbreuk aan al het goede dat al wel gebeurd is. De banken en verzekeraars schieten zichzelf in eigen voet.”

Van Vroonhoven zegt verder zich zorgen te maken over het feit dat veel van de goede stappen die banken de afgelopen tijd hebben gezet, tot stand zijn gekomen onder druk van buiten, van politici en burgers. De sector zou nog te weinig uit eigen beweging stappen zetten.

Het volledige interview met Van Vroonhoven is morgen te lezen in NRC Handelsblad.

    • Chris Hensen