Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat aangehouden voor helpen wegsluizen hasjgeld

Coffeeshop The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg
Coffeeshop The Grass Company aan de Spoorlaan in Tilburg Foto ANP / Merlin Daleman

In het kader van een al vier jaar lopend grootschalig onderzoek naar het witwassen van drugsgeld, hennephandel en belastingfraude heeft de Brabantse politie vanmiddag op Schiphol een 60-jarige in Luxemburg kantoorhoudende advocaat aangehouden.

De in België geboren advocaat Clive Walter G. wordt ervan verdacht dat hij Brabantse coffeeshops jarenlang als financieel adviseur ter wille is geweest bij het naar het buitenland wegsluizen van zwarte inkomsten uit hasjhandel. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie in Breda de eigenaars van The Grass Company – die al zo’n dertig jaar vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch exploiteren – geadviseerd hebben hoe ze hun jaarlijkse miljoenenomzetten via bedrijven en banken in Luxemburg, Cyprus, Singapore en Engeland uiteindelijk voornamelijk in Thailand konden investeren.

In het kader van dit onderzoek zit de 54-jarige oprichter van de Grass Company Johan van Laarhoven al sinds juli vorig jaar opgesloten in Bangkok. Hij werd in zijn Thaise woonplaats Pattaya gearresteerd nadat het Nederlandse OM via een rechtshulpverzoek om informatie had gevraagd. De Nederlandse verdachten in dit onderzoek zijn in afwachting van hun berechting nog op vrije voeten.

Overleg met Spong

De advocaat Clive G. vloog vanochtend van Luxemburg naar Amsterdam voor overleg met zijn Nederlandse collega’s van advocatenkantoor Spong. Hij werd na zijn arrestatie vanaf het vliegveld meteen overgebracht naar Breda en gedetineerd.

Het drugsonderzoek – codenaam BRZN408 – is het voornaamste strafrechtelijk onderzoek in het arrondissement Zeeland - West-Brabant. Het OM zegt hier vooral via financieel onderzoek de hasjhandel te willen aanpakken. In juni worden Nederlandse politieagenten in Bangkok gehoord over het onderzoek. De Thaise autoriteiten besloten Van Laarhoven op te pakken toen ze merkten dat de man miljoenen euro’s ‘drugsgeld’ in voornamelijk onroerend goed in Thailand heeft geïnvesteerd.

Het advocatenkantoor in Luxemburg was vandaag niet voor commentaar bereikbaar. De Nederlandse advocaat die Clive G. nu bijstaat zegt niet te willen reageren.

Lees ook in NRC Handelsblad: Unhappy ending in Thailand (€)