Aandeelhouders betreuren verdwijning van ‘hun’ TNT

Aandeelhouders zijn kritisch over de overname van TNT door FedEx. Maar de echte discussie volgt dit najaar.

Wie het wilde hebben over bonussen, of over bonussen, of misschien over bonussen, moest hij teleurstellen. Ook dat andere actuele onderwerp, de beoogde overname door FedEx, stond slechts bescheiden op de agenda. President-commissaris Antony Burgmans waarschuwde maar even aan het begin van de algemene aandeelhoudersvergadering, gisteren op het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp. Beide heikele kwesties komen dit najaar aan bod in een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Nu ging het vooral om de eerder bekendgemaakte resultaten van 2014.

Natuurlijk viel het F-woord wel degelijk. Je kunt niet op dinsdag aankondigen dat je wordt overgenomen door een veel grotere Amerikaanse branchegenoot en dat onderwerp een dag later taboe verklaren.

Diverse minderheidsaandeelhouders – heren op leeftijd, onder wie oud-TNT’ers – toonden zich bezorgd over de aanstaande verdwijning van ‘hun’ koeriersbedrijf. Van wie was het idee en was het allemaal niet te snel gegaan? Het voorstel van FedEx kwam op 25 februari, daarvoor was er geen contact, verzekerde Burgmans.

Het bod van 8 euro per aandeel – 4,4 miljard euro totaal – is te laag, vond een aandeelhouder, want de economie trekt aan. Waarom is een aanbod van 65 procent van de aandelen al voldoende voor de overname? En waarom geen alliantie of joint venture, zodat TNT kan blijven bestaan? Burgmans probeerde de scepsis te pareren: het is een goede prijs, 65 procent is om de deal zeker te stellen, overname is nu eenmaal wat FedEx wil.

Heeft u TNT alleen maar klaar gemaakt voor verkoop, of heeft u er Schwung aan gegeven, vroeg iemand aan de in 2013 aangetreden bestuursvoorzitter Tex Gunning. Waar bent u eigenlijk mee bezig geweest? Die reageerde met kritiek op zijn voorgangers. „Ik heb het bedrijf proberen te redden. Er was tien jaar te weinig geïnvesteerd, er is een enorme transformatie nodig.” Burgmans sloot zich aan bij die kritiek: „Er is een aantal strategische fouten gemaakt. Die beslissingen hebben het bedrijf verzwakt. De prioriteit de afgelopen tijd was overleven.”

Burgmans werd met 83 procent van de stemmen herbenoemd als president-commissaris. Als de deal wordt gesloten, begin 2016, stapt hij op. FedEx levert dan zijn opvolger.