Zonder David Lynch geen Twin Peaks. Vindt de cast van Twin Peaks

Twin Peaks zonder David Lynch is als een meisje zonder geheim. Twin Peaks zonder David Lynch is als taarten zonder kersen. Het zijn vergelijkingen gemaakt door de cast van de cultserie van begin jaren 90, verwijzingen die fans zullen herkennen. De voor 2016 geplande nieuwe afleveringen zijn nog niet van de baan, maar regisseur Lynch zei zondagavond niet meer mee te zullen doen. Dan kun je het beter überhaupt niet doen, vindt de cast.

Twin Peaks-actrice Sherilyn Fenn.
Twin Peaks-actrice Sherilyn Fenn. Screenshot van video

Twin Peaks zonder David Lynch is als een meisje zonder geheim. Twin Peaks zonder David Lynch is als taarten zonder kersen. Twin Peaks is als ogen zonder monden. Het zijn vergelijkingen gemaakt door de cast van de cultserie van begin jaren 90, verwijzingen die fans zullen herkennen. De voor 2016 geplande nieuwe afleveringen zijn nog niet van de baan, maar regisseur Lynch zei zondagavond niet meer mee te zullen doen. Dan kun je het beter überhaupt niet doen, vinden fans, en nu dus ook de cast.

Twin Peaks zonder David Lynch is als…?

Met een hashtag (#SaveTwinPeaks) en een Facebookpagina proberen onder anderen Mädchen Amick (Shelly Johnson in de serie), Sherilyn Fenn (Audrey Horne), Dana Ashbrook (Bobby Briggs), James Marshall (James Hurley) fans bijeen te krijgen om Lynch te steunen. Lynch maakte zondag bekend uit de ‘reboot’ te stappen omdat Showtime, de zender die de afleveringen zou gaan uitzenden, Lynch niet genoeg geld bood om het script te schrijven zoals hij dat voor ogen had.

Twitter avatar DAVID_LYNCH David Lynch Dear Twitter Friends, Showtime did not pull the plug on Twin Peaks.
Twitter avatar DAVID_LYNCH David Lynch After 1 year and 4 months of negotiations, I left because not enough money was offered to do the script the way I felt it needed to be done.
Twitter avatar DAVID_LYNCH David Lynch This weekend I started to call actors to let them know I would not be directing. Twin Peaks may still be very much alive at Showtime.
Twitter avatar DAVID_LYNCH David Lynch I love the world of Twin Peaks and wish things could have worked out differently.

Hoe gaat het nu met ze?

De aankondiging eind vorig jaar dat er na 25 jaar een nieuw seizoen zou komen én dat Lynch weer zou regisseren zorgde voor grote opwinding bij fans. In de oude serie gaat FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) op zoek naar de moordenaar van Laura Palmer (Sheryl Lee). Naarmate de zoektocht vordert, worden de duistere kanten van de inwoners van het stadje Twin Peaks zichtbaar. De negen nieuwe afleveringen zullen in de huidige tijd spelen en laten zien hoe het leven van de personages is verlopen.

Grappig en vooral opmerkelijk is dat veel castleden meedoen aan de steunactie voor Lynch, maar dat MacLachlan ontbreekt. Hij was de enige van wie bevestigd was dat hij in 2016 ook weer zou meedoen in de serie.

Twin Peaks in zeven minuten. Pas op: spoilers!

Onze mediaredacteur Wilfred Takken, groot Twin Peaks-fan, is het met de cast eens: Twin Peaks zonder David Lynch is geen Twin Peaks:

“Zonder David Lynch wordt het niets. Twin Peaks zit in zijn hoofd. Het zijn zijn nachtmerries, zijn koffiezwarte humor, zijn ingewikkelde plotlijnen die nergens naar leiden, het is zijn onnavolgbare surrealistische wereld vol vriendelijke reuzen, dansende dwergen, langharige demonen die Bob heten en houthakkersbordelen vol verdorven schoolmeisjes. Het zit in zijn hoofd en alleen hij kan het eruit lepelen. Met Lynch ging het al moeizaam, zonder Lynch is het onmogelijk.”

Er is inmiddels ook een officiële petitie gestart op de website Change.org. Die is inmiddels ruim 16.000 keer ondertekend.

“With the scripts already completed and actors and fans alike eager for this to go ahead with Lynch at the helm, we are urging Showtime to give David Lynch the contract he is after, or let HBO, Netflix or another network give the world what it wants and save Twin Peaks.”

Showtime zelf zei eerder ook al te hopen dat Lynch nog terugkomt op zijn beslissing:

“We were saddened to read David Lynch’s statement today since we believed we were working towards solutions with David and his reps on the few remaining deal points. Showtime also loves the world of Twin Peaks and we continue to hold out hope that we can bring it back in all its glory with both of its extraordinary creators, David Lynch and Mark Frost, at its helm.”