Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zijlstra: ‘historisch’ akkoord met Iran kan historische fout zijn

Het ontwerpakkoord over het nucleaire programma van Iran zou wel eens een “historische fout” kunnen zijn. Het versterkt het agressief anti-Westerse regime in Teheran, zorgt voor instabiliteit in het Midden-Oosten en geeft Iran alsnog de ruimte om een atoombom te ontwikkelen, schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in een opiniestuk voor NRC.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is niet te spreken over het gesloten akkoord met Iran.
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is niet te spreken over het gesloten akkoord met Iran. Foto ANP / Martijn Beekman

Het ontwerpakkoord over het nucleaire programma van Iran zou wel eens een “historische fout” kunnen zijn. Het versterkt het agressief anti-Westerse regime in Teheran, zorgt voor instabiliteit in het Midden-Oosten en geeft Iran alsnog de ruimte om een atoombom te ontwikkelen, schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in een opiniestuk voor NRC (€).

Als de “risico’s en onzekerheden” niet “eruit worden gesloopt”, zo zegt hij desgevraagd, zou het Westen dit akkoord niet moeten ondertekenen. “Ayatollah Khamenei lacht in zijn vuistje. Liever geen akkoord dan een slecht akkoord”. Ook wil Zijlstra cyberaanvallen of militair ingrijpen tegen het land niet uitsluiten, mocht Iran zich niet aan de afspraken met het Westen houden:

“Dit akkoord maakt de kans op militair ingrijpen tegen Iran groter in plaats van kleiner. En zulk ingrijpen ook nog eens een stuk gevaarlijker”.

Akkoord met Iran internationaal geprezen

Vorige week sloten zes Westerse grootmachten een basisakkoord met Iran over het omstreden nucleaire atoomprogramma van dat land. Iran stemt ermee in het grootste deel van zijn voorraad verrijkt uranium af te zwakken of naar het buitenland te transporteren en laat internationale inspecteurs toe. In ruil daarvoor belooft het Westen de harde economische sancties tegen het land op te heffen. De Amerikaanse president Obama sprak van een “historisch akkoord”. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was namens het kabinet ook positief. Hij sprak van een “belangrijke doorbraak”.

Volgens Zijlstra verschaft het akkoord Iran de “benodigde adempauze” om alsnog een atoombom te bouwen en de hulp aan anti-Westerse terreurbewegingen als Hamas en Hezbollah op te schroeven. De mogelijke ontwikkeling van een atoombom wordt door het akkoord, zo schrijft hij, slechts “tot één jaar vertraagd”.

Vrees voor wapenwedloop in de regio

Zijlstra vreest daarnaast dat een definitief akkoord met Iran zal leiden tot een wapenwedloop in het Midden- Oosten. Rusland zou “in de startblokken” staan om Iran een “hypermodern luchtafweersysteem” te leveren zodra de sancties zijn opgeheven. Belangrijke Westerse bondgenoten als Israël, Saoedi-Arabië en Egypte zouden zich extra willen bewapenen om zich tegen een militair sterker Iran te verweren. “Daarmee dreigt het momenteel geroemde historische akkoord de boeken in te gaan als historische fout”.

Lees het volledige opiniestuk ‘Laat dit historisch akkoord geen historische fout zijn’. (€)