Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Economie

Woerden, de bakermat van alle frietjes ter wereld

Foto ANP

Dit is Woerden.

Foto Harald Lakerveld

Foto Harald Lakerveld

Vraag het de lokale citymarketeers en Woerden is:

“De hoofdstad van het Groene Hart. Het kloppend hart, waar stad en land elkaar ontmoeten. Waar koeien grazen en kazen worden gemaakt”.

Frituurstad

Woerden is ook de bakermat van friet. Als jij friet eet in Ahoy, de Efteling of bij de Febo is die gebakken in een ‘bakwand’ uit Woerden. Als je fish & chips in Engeland eet is die kans ook groot. Dat alles dankzij gerenommeerde Woerdense merken als Perfecta en Florigo.

Frietfabrieken

De Utrechtse gemeente is niet alleen dominant op frituurvlak. Ook de twee wereldmarktleiders qua bouw en inrichting van frietfabrieken komen er vandaan.

Frietjes bij McDonald’s in Shanghai of Shenzen komen uit een Chinese fabriek met een Nederlandse productielijn. In dit geval van Kiremko (dat tegenwoordig iets buiten Woerden in Montfoort ligt). “Wij bouwen meer dan 50 procent van alle fabrieken in China”, zegt eigenaar Paul Oosterlaken.

“De afgelopen vijf jaar hebben wij meer dan 70 procent van alle frietfabrieken wereldwijd gebouwd.”

De grote concurrent is Florigo International. Motto: “You name it, Florigo can fry it!” Het bedrijf werd in maart voor een onbekend bedrag overgenomen door het Australische verpakkingsbedrijf TNA.

Het begin

Woerden dankt zijn prominente rol aan wijlen Floris Goes (vandaar Florigo). Dat zegt Ries Goes die tegenwoordig met zijn twee broers Florigo runt. Hij vroeg de ontstaansgeschiedenis speciaal nog eens na aan zijn moeder van 86.

Veel valt terug te voeren op de samenwerking (en breuk) met carrosseriemaker Quirinus Bakker. Uit de frituurbedrijven van Goes en Bakker kwamen allerlei andere bedrijven voort, vandaar de verwarrende situatie dat er zowel een Florigo als Kiremko voor frituurs als fabrieken bestaat.

Haat en nijd

De concurrentie tussen de bedrijven uit Woerden en omstreken is flink. “Commercieel knokken”, noemt Kiremko-eigenaar Oosterlaken het. “Toen in ik 1976 bij Kiremko kwam werken was Florigo de grote boze wolf.”

“Het is echte competitie”, zegt Michiel Hendrikse die tot de verkoop vorige maand met zijn investeringsmaatschappij Festos eigenaar van Florigo International was. “Van werkgever switchen is bijvoorbeeld echt not done.”

De concurrentie zie je ook terug in de geschiedschrijving. Zo noemt de Woerdense frituurwandenmaker QBTEC waar de frituurs van Quirinus Bakker (vandaar QB) onder vallen in de geschiedenissectie op de website Floris Goes nergens.

De wereld veroveren

De aftakkingen zijn internationaal succesvol. “Ik kom altijd maar weer die ene concurrent tegen. Of het nu in India, Brazilië of China is”, zegt Hendrikse. “Er zijn wel partijen zoals McCain die alle losse onderdelen van een fabriek bij elkaar kopen, maar gek genoeg zijn we de enige twee die een hele fabriekslijn compleet kunnen leveren.”

Vooral China is een belangrijke markt. Hendrikse: “Er zijn gewoon heel veel Chinezen.”

De markt wordt nóg belangrijker omdat de Chinese overheid de aardappel onlangs uitriep tot ‘hoofdvoedsel’.

China is al ‘s werelds grootste aardappelproducent, maar in januari werd besloten dat het aardappelteeltoppervlakte moet worden verdubbeld naar tien miljoen hectare (in Nederland dat 175.000 hectare).

Voor de bedrijven uit Woerden is dat geweldig nieuws. Oosterlaken: “De Chinese overheid gaat ook de aardappelverwerking enorm stimuleren, inclusief de frietproductie.”