Wethouder Buren opgestapt - gemeente doet aangifte

Stadspoort van Buren.
Stadspoort van Buren. Foto Wikipedia / Arch

CDA-wethouder Idzerd Lautenbach van de gemeente Buren is gisteravond opgestapt. De bestuurder heeft eigenhandig een collegevoorstel gewijzigd, de paraaf van een ambtenaar vervalst en het voorstel vervolgens in het college gebracht. Dat schrijft de gemeente Buren op haar website.

De gemeente zal vandaag aangifte doen tegen Lautenbach wegens valsheid in geschrifte. Het handelen van Lautenbach heeft volgens het college voor een “aantasting van de integriteit” gezorgd. “Er is daardoor een vertrouwensbreuk in het college ontstaan.” Nadat hem dit is meegedeeld, heeft de wethouder zijn ontslagbrief aan de gemeenteraad gestuurd, aldus de gemeente. De burgemeester lichtte gisteravond de fractievoorzitters in over de ontstane situatie.

In De Gelderlander spreekt Lautenbach van een bananenschil waarover hij gestruikeld is. Het onderwerp waar het om gaat, is een project van de kerk in het dorp Zoelmond:

“Ze wilden daar een gemeenschapsruimte. Ik vond dat een mooi plan. Maar ik kreeg er bij het college de handen niet voor op elkaar. Er waait een harde liberale wind, alle subsidies zijn afgeschaft. Het duurde bij de ambtenaren erg lang en toen vorige week het stuk er eindelijk lag, bleek de ambtenaar ziek te zijn. En ik wilde het graag in het college hebben.”

Op 14 april 2015 vergadert de gemeenteraad over de ontslagbrief van Lautenbach. Voorlopig neemt wethouder Henk de Ronde zijn taken waar.