WalMart in Mexico is weer in trek bij consumenten

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het gaat weer goed met WalMart in Mexico, schrijft Forbes. De verkoop in de winkels steeg in het afgelopen kwartaal zo’n 9,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Het zijn de beste groeicijfers in meer dan twee jaar tijd.

Volgens The Wall Street Journal haalde Walmex, zoals de Mexicaanse tak heet, 7,4 miljard aan inkomsten binnen. Het laat zien dat de keten een comeback maakt na een periode van teruglopende verkoop en dalende aantallen bezoekers. Het is in ieder geval goed nieuws voor WalMart, vorige maand kondigde het een uitbreiding aan van de winkels in Mexico. Dat lijkt nu toch een verstandige investering te worden.

Weer vogelgriep in Canada

Volgens The Wall Street Journal heeft mogelijk vogelgriep op acht boerderijen rond Ontario toegeslagen. Deze uitbraak in Canada kostte de afgelopen dagen aan bijna achtduizend vogels het leven. In december brak in British Columbia ook al vogelgriep uit.

Het Canadian Food Inspection Agency onderzoekt momenteel of de ziekte is overslagen uit de VS waar eerder al tien staten besmettingen constateerden. Vandaag worden de resultaten verwacht. Canada is niet alleen in de angst voor vogelgriep, de afgelopen 24 uur voerden Japan en Taiwan beperkingen in op de invoer van kippen- en kalkoenvlees uit Ontario. Zij volgen daarmee landen als Zuid-Afrika, Singapore en Brazilië.

De bodem bereikt?

Het gaat heel slecht met de Amerikaanse olie-industrie, schrijft Quartz. De laatste maanden verloren tienduizenden werknemers in de sector hun baan. In februari waren dat er 23 duizend en in januari een recordaantal van 30 duizend. In 2000 was de piek voor het laatst zo hoog (24 duizend).

Hoewel de afgelopen tien jaar Amerikaanse olieboringen sterk toenamen lijkt het aantal de afgelopen maanden ingestort te zijn, laat Quartz zien met verschillende grafieken. Het aantal boorplatforms neemt snel af. Een slecht teken voor de gezondheid van de olie-industrie. Een van de redenen daarvoor is de zwaar gedaalde olieprijs.

Quartz vreest dat de sector de komende tijd niet zal opkrabbelen aangezien binnenkort mogelijk ook weer Iraanse olie op de markt te verkrijgen zal zijn. Dat is misschien goed voor de consument die door het overschot aan de fossiele brandstof wat dubbeltjes bespaart aan de pomp, maar het is slecht nieuws voor mensen die werken voor oliemaatschappijen in Amerika.

    • Hans Klis