De aantrekkelijkste gemeentes

Waarom jij in Amsterdam, Bussum of - ja echt - Waddinxveen wil wonen

Foto Jorien de Waard

Geen stad heeft zo’n grote dichtheid van restaurants en cafés. Basis- en middelbare scholen zijn er in overvloed, en voorzieningen als supermarkten en de huisarts zijn haast altijd om de hoek. Daarmee is Amsterdam op basis van berekeningen van NRC Q gemiddeld genomen de aantrekkelijkste Nederlandse gemeente om te wonen. Liever niet in een stad wonen? Bussum, Diemen, Haarlem en Rijswijk scoren ook hoog. Emmen, Raalte en Steenwijk doen het niet zo goed.

NRC Q koppelde 23 open-databestanden om te bepalen wat de meest en de minst aantrekkelijke gemeenten van Nederland zijn. Dan gaat het onder andere over huizenaanbod en -prijzen, bereikbaarheid van verschillende voorzieningen, luchtvervuiling, de hoeveelheid groen, woonlasten, criminaliteitscijfers en het aanbod van banen. De helft van de gemeenten in Nederland heeft meer dan 25.000 inwoners: 215. Alleen die gemeenten zijn in deze vergelijking meegenomen. Zoek hieronder op hoe jouw gemeente scoort (of waar je heen moet verhuizen).

Nul tot vijf punten

De top-vijf gemeenten die het best scoren op een van de 23 thema’s - dus de meeste banen, gunstigste woonlasten of minste criminaliteit - krijgen afhankelijk van hun plaats één tot vijf punten. De rest niets.

En dan voert Amsterdam als alle thema’s en scores worden opgeteld de lijst dus aan, gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Geen zin in de grote stad? Bussum - centrale ligging, veel werkgelegenheid, voorzieningen maar ook groen - volgt, net zoals Hilversum en Diemen.

Niks mis met Waddinxveen

“Vraag me niet waar ik moet sterven, ik weet maar een ding: never Waddinxveen”, zong Youp van ’t Hek. Toch staat deze gemeente in Zuid-Holland (25.508 inwoners) als eerste niet sterk verstedelijkte gemeente op de ranglijst. De Zuid-Hollandse gemeente is met twee stations goed bereikbaar en scoort relatief hoog wat betreft bereikbaarheid van voorzieningen zoals supermarkten, restaurants, huisartsen en scholen. Gemeenten als Emmen, Dronten, Hardenberg en Raalte blinken eigenlijk nergens in uit: zij hebben op basis van dit model nul punten.

Waar je wel/niet wilt wonen

Wat verder opvalt: Molenwaard mag zich de veiligste gemeente van Nederland noemen. Het afgelopen jaar telde de Zuid-Hollandse gemeente 24 misdrijven per duizend inwoners. Zoek je frisse lucht, dan zit je goed in Delfzijl. De hoeveelheid aanwezige stikstofdioxide per kubieke meter is hier het laagst van de onderzochte gemeenten. Rotterdam staat onderaan de lijst.

Navigeer met de pijltjesknoppen door de verschillende graphics

Bereikbaarheid

Een school om de hoek is handig. Een huisartsenpost of treinstation ook. Maar recreatie en uitgaan is minstens zo belangrijk, en juist de bereikbaarheid van voorzieningen verschilt flink binnen de 215 onderzochte gemeenten. Op basis van de “Nabijheidsstatistiek” van het CBS is te achterhalen hoe ver je moet reizen om tot de dichtstbijzijnde basisschool, bioscoop, kroeg of supermarkt te komen. En dat varieert van 500 meter voor een supermarkt in Amsterdam, tot 24 kilometer voor een bioscoop in Lelystad.

Navigeer met de pijltjesknoppen door de verschillende graphics

Zelf aan de slag met de data?

In onderstaand dashboard zijn alle gebruikte cijfers per gemeente weergegeven. Klik op één van de gemeenten om de cijfers te zien