Vrijspraak gevraagd voor journaliste Geerdink

Journaliste Frederike Geerdink
Journaliste Frederike Geerdink Foto ANP / Natscha Ditzel

De Turkse aanklager heeft vandaag vrijspraak gevraagd voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft Froukje Santing gemeld, die als waarneemster van de Nederlandse Vereniging van Journalisten het proces in Turkije bijwoont. Geerdink staat terecht voor propaganda voor een terroristische organisatie.

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink prosecutor just pleaded for my acquittal :-) lawyer says he could agree on that. #beraat

Het verzoek om vrijspraak kwam als een verrassing, volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning:

“De aanklager van vandaag, had blijkbaar een andere kijk op de wet dan zijn collega die het onderzoek heeft gedaan. De aanklager zegt nu dat de publicaties van Geerdink in Turkije onder de persvrijheid vallen en er dus geen sprake is van propaganda.”

Niet bevoegd

Eerder vandaag werd al bekend dat de uitspraak van de Turkse rechter in de zaak tegen de Nederlandse journaliste is uitgesteld tot maandag. Geerdink meldde op Twitter dat de rechter die het proces vandaag leidde niet bevoegd is om uitspraak te doen:

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink the main judge isnt here today so today’s judge isnt authorized to acquit me. monday it’ll be official. *plop* i guess ;-)

Volgens De Koning is die uitspraak puur voor de formaliteit.

Etnische minderheid

Fréderike Geerdink heeft zich de laatste jaren als journalist gespecialiseerd in de Koerden in Turkije, de grootste etnische minderheid van het land. Die zijn al decennia in conflict met de Turkse staat en het Turkse leger, omdat ze werden onderdrukt en nog altijd niet volledig zijn erkend als minderheid. De gewapende tak, de PKK, geldt in Turkije en ook binnen de Europese Unie als een terroristische organisatie. De strijd tussen het leger en de PKK heeft in ruim dertig jaar tijd tienduizenden levens geëist.

Advocaten zelf aangeklaagd

De manier waarop Geerdink wordt benaderd is vergelijkbaar met de manier waarop Koerdische journalisten worden behandeld. De meeste journalisten in de gevangenis in Turkije zijn Koerden. Geerdink wordt vereenzelvigd met het onderwerp waarover ze schrijft. Alsof schrijven over de PKK hetzelfde is als het steunen van de PKK. Hetzelfde overkomt advocaten die terrorismeverdachten bijstaan. Geregeld worden ze vervolgens zelf aangeklaagd.

Lees ook in nrc.next: ‘Ja, nee, persvrijheid is écht belangrijk hoor, in Turkije’ (€)