Burgervader Tours pleegt zelfmoord

Het leek zo’n goed idee: rijke Chinese koppels naar een Franse provinciestad halen om ze er tegen forse betaling op een romantische locatie te trouwen. De stad Tours deed het, van 2007 tot 2011. Vele ceremonies werden geleid door de socialistische burgemeester Germain, die met zijn blauw-wit-rode ambtssjerp met de tientallen bruidsparen op de foto ging.

Gisteren bleek hij zich met een jachtgeweer te hebben gedood. Hij had ’s ochtends bij de rechter moeten verschijnen op verdenking van verduistering van publiek geld.

In een afscheidsbrief aan zijn familie ontkent hij „ook maar een cent” aan de huwelijken te hebben verdiend. Hij wijst een medewerkster, de ook terechtstaande Lise Han, aan als het brein achter de affaire. Zij zou, terwijl ze op het stadhuis werkte, met haar bedrijf de publieke inspanningen van de gemeente te gelde hebben gemaakt.

„Voor sommige mensen zijn onrechtvaardigheid en smaad onverteerbaar”, schrijft Germain. Voor hem was het onderzoek politiek gemotiveerd. Dat heeft bij politici, die vrij vaak bij strafzaken betrokken zijn en soms pas na jaren onschuldig blijken, veel losgemaakt.

„Zijn eer werd in de media aangetast en hij moest voorkomen als beschuldigde, terwijl hij zich onschuldig en het slachtoffer van een manipulatie voelde”, zei de minister van Arbeid gisteren.