Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Maagdenhuisbezetters blijven zitten, UvA naar de rechter

Studenten en docenten in het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Studenten en docenten in het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Foto: ANP / Remko de Waal

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat de ontruiming van het Maagdenhuis proberen af te dwingen bij de rechter. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen persdienst ANP, nadat om 18.00 uur een ultimatum aan de bezetters afliep.

De UvA kondigde vandaag aan dat de bezetters het universiteitspand moeten verlaten. Zouden ze dat niet doen, zou de UvA via een kort geding ontruiming eisen, zoals dat ook gebeurde bij de bezetting van het Bungehuis.

Volgens het universiteitsbestuur is er geen mogelijkheid meer tot “constructief overleg” met de overgebleven bezetters, nadat een deel van hen vanochtend kenbaar heeft gemaakt “hardere acties” te willen voeren. Een delegatie van de actiegroep De Nieuwe Universiteit bereikte gisteren een conceptakkoord met het bestuur, maar een deel van de achterban kon zich daar niet in vinden, bleek vanochtend tijdens een persconferentie. ReThink UvA, een platform van UvA-staf dat uit is op hervormingen, was teleurgesteld dat er geen akkoord was bereikt.

Twitter avatar rethinkUvA Rethink UvA Observers from @ReThinkUvA and @HumanitiesRally are disappointed that no deal was reached after the hard work from everyone at the table.

De UvA schrijft:

“Het College van Bestuur betreurt dit ten zeerste. Het College van Bestuur kan niet anders dan vaststellen dat er geen andere weg meer openstaat dan de bezetters te sommeren per direct het Maagdenhuis te verlaten. [...] Het leek erop dat dit voorkomen kon worden door goed overleg, maar dat is helaas niet mogelijk gebleken.”

‘Veiligheid verslechterd’

De actievoerders zitten sinds 25 februari in het Maagdenhuis. Ze drongen het gebouw binnen na een protestmars voor meer transparantie en zeggenschap voor docenten en studenten. De actievoerders waren ook ontevreden over het ‘rendementsdenken’ bij universiteiten en het te centraal gedirigeerde beleid. Het universiteitsbestuur deed na de bezetting direct aangifte van huisvredebreuk, maar greep verder niet in.

Een klein groepje studenten kreeg diezelfde avond namens de betogers een mandaat om het pand te blijven bezetten. Of dit mandaat nog steeds geldt is onduidelijk. De Maagdenhuisbezetters lijken verdeeld tussen gematigden en radicalen, schrijft redacteur Michiel Dekker vandaag in NRC (€). De universiteit is in elk geval bezorgd over de veiligheidssituatie. Die is de afgelopen week verslechterd, schrijft de UvA.

“Vorige week vonden twee incidenten plaats, waarbij twee maal de politie moest worden ingeschakeld. De UvA maakt zich daarnaast zorgen over de staat van het pand, de schade aan het pand neemt verder toe en privacy-gevoelige dossiers zijn toegankelijk.”

Update 18.40: De politie in Amsterdam kon voor de door de universiteit genoemde periode geen meldingen vinden van incidenten in het Maagdenhuis. Eerder hebben in het bezette pand wel incidenten plaatsgevonden.

Strijd tegen het rendementsdenken

De universiteit vindt dat er veel is bereikt sinds de bezetting van het Maagdenhuis, die overigens werd voorafgegaan door de bezetting van het Bungehuis in het centrum van Amsterdam (13 tot en met 24 februari). De UvA stelde samen met de vakbonden en de actiegroepen De Nieuwe Universiteit, ReThink en Humanities Rally twee commissies in om de bestuursstructuur en de financiële situatie van de UvA te bekijken.

Door de zichtbare acties van de studenten laaide ook landelijk de discussie over het ‘rendementsdenken’ (waarbij succes wordt gemeten aan de hand van kwantiteit en niet kwaliteit) op. De prestatieafspraken die universiteiten in 2012 hebben gesloten met het Ministerie van Onderwijs werden een prominent voorbeeld van dit fenomeen. Zelfs Jet Bussemaker, sinds twee jaar minister van Onderwijs, zei in Nieuwsuur dat ze “af wil van het rendementsdenken”.

Vorige week werd bekend dat de universiteiten geen nieuwe prestatieafspraken willen (€) maken met de overheid. Als gevolg van die afspraken zijn instellingen voor 7 procent van de financiering afhankelijk van onder meer studiesucces en kwaliteit van opleidingen.

Lees verder in NRC Handelsblad: Studentenprotest raakt versplinterd