Shell verlegt koers verder richting vloeibaar gas

BG Group is voor Shell vooral aantrekkelijk wegens de sterke positie van het concern op het gebied van vloeibaar gas.

None

De aandeelhouders van Shell moesten vanochtend nog een beetje van de schrik bekomen. Na bekendmaking van de overname van BG Group zakte het aandeel van de Nederlands-Britse oliemaatschappij aanvankelijk wat weg. In één klap de waarde van het bedrijf met eenderde vergroten, vergde misschien wat veel voorstellingsvermogen van de traditioneel conservatieve Shell-belegger.

Het aandeel BG Group sprong daarentegen omhoog naar het niveau van een jaar geleden, toen de olieprijs nog twee keer zo hoog was als nu. Beleggers zien in de overname van BG door Shell duidelijk een nieuwe toekomst voor het bedrijf.

Vanochtend werd bekend dat Shell BG overneemt voor 70 miljard dollar (64,5 miljard euro). Slechts 30 procent van dat bedrag wordt in contanten uitbetaald, de resterende 70 procent betaalt Shell in aandelen, waarmee de aandeelhouders van BG op hun beurt een belang van ruim 20 procent verwerven in Shell.

De aantrekkelijkheid van BG voor Shell zit hem vooral in de productie van en de handel in vloeibaar gas. Shell-topman Ben van Beurden zei vanochtend dat zijn bedrijf wereldleider wil zijn op dit gebied. Niet alleen in gas dus, wat Shell al is, maar ook in het vloeibare gas dat in de verste uithoeken van de wereld kan worden gewonnen en op de meest afgelegen plaatsen kan worden afgeleverd.

Vloeibaar gas (LNG) wordt, nadat het uit de grond is gehaald, afgekoeld tot -162 graden, waardoor het vloeibaar en dus per schip vervoerbaar wordt. Met name in Azië is nu veel vraag naar dit gas. Naar verwachting zal zij ook in Europa de komende jaren fors toenemen. Europa wil immers minder afhankelijk worden van Russisch gas. Op verschillende plaatsen worden LNG-terminals aangelegd.

Bestuursvoorzitter Van Beurden benadrukte vanochtend dat de overname de nieuwe focus van het bedrijf moet versterken op wat in vaktermen integrated gas en deepwater wordt genoemd. Het eerste omvat de divisies waar LNG en GTL (lichte diesel gemaakt uit gas) worden geproduceerd en verhandeld. Het tweede gaat om de winning in diepe zee van olie en gas.

Financiële positie

Daarnaast maakt de overname deel uit van de strategie om de liquiditeit van het bedrijf te verbeteren. Sinds het aantreden van Van Beurden, begin vorig jaar, heeft Shell al voor miljarden aan bedrijfsonderdelen afgestoten om de financiële positie te versterken. Shell en BG zullen de komende twee jaar voor minstens 30 miljard dollar aan activiteiten afstoten.

Ondanks de voorzichtige reactie op de beurs, noemt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen de overname een goede zaak voor Shell, dat al 200 miljard dollar waard is en daar nu 70 miljard dollar aan marktwaarde bijkoopt. „Het bedrijf vergroot zijn productie hiermee in één klap met 20 procent en voegt 28 procent toe aan zijn energiereserves.”

De activiteiten van BG spelen zich voor 60 procent af in gas en voor 40 procent in olie. De overname betekent daarom volgens Muller niet dat Shell bezig is zich terug te trekken uit olie. „Ook na de overname blijft Shell de tweede oliemaatschappij in de wereld”, aldus Muller.

Het moment van overname heeft alles te maken met de lage olieprijs van dit moment. BG heeft over 2014 verlies geleden en het aandeel sinds vorige zomer met ongeveer een derde zien dalen. Geruchten dat Shell op het overnamepad was, deden al langer de ronde. Er waren zelfs speculaties dat het bedrijf interesse had voor BP. De vorige keer dat de olieprijzen zo laag stonden, eind jaren negentig, ontstonden door overnames nieuwe energiereuzen als Chevron en ExxonMobil.

Ook nu is er volop beweging in de energiesector. Het Amerikaanse Halliburton (gespecialiseerd in dienstverlening aan de olie- en gasindustrie) kocht zijn rivaal Baker Hughes voor 35 miljard dolar. En het Spaanse Repsol nam het Canadese Talisman Energy over voor 8,3 miljard dollar.

    • Renée Postma