Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Shell neemt Britse gasproducent BG over voor 64 miljard

Shell neemt de Britse gasproducent BG over voor circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend. Het Brits-Nederlandse Shell hoopt met de „strategische overname” de metamorfose van olie- naar gasconcern definitief in te kunnen zetten.

Logo Shell
Logo Shell Foto ANP Lex van Lieshout

Shell neemt de Britse gasproducent BG over voor circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend. Het Brits-Nederlandse Shell hoopt met de “strategische overname” de metamorfose van olie- naar gasconcern definitief in te kunnen zetten.

De overname is de grootste deal in de olie-industrie in meer dan tien jaar. Shell had vorig jaar een omzet van 421 miljard dollar. Met BG komt daar bijna 20 miljard euro omzet bij. De gezamenlijke marktwaarde van 248 miljard dollar is twee keer zo groot als de Britse concurrent BP en nog maar een derde kleiner dan marktleider Exxon. Nummer twee, het Amerikaanse Chevron, wordt net voorbijgestreefd.

De besturen van de twee bedrijven hebben zich achter het bod geschaard. Het bod bestaat uit 3,83 Britse pond in contanten en 0,4454 aandelen Shell. Het bod betekent een bonus voor de aandeelhouders van ongeveer vijftig procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel BG gisteren.

De bedrijven verwachten geen problemen met mededingsautoriteiten, maar afronding wordt wel pas in het begin van 2016 verwacht. Als de deal doorgaat, krijgen de aandeelhouders van BG in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.

Drie pilaren

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden, legde topman Ben van Beurden zojuist uit. Shell wordt volgens hem een “getransformeerd bedrijf”.

Door de deal krijgt Shell een kwart meer olie- en gasreserves, vooral in Brazilië en Australië, en twintig procent meer productie. Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. Als de deal doorgaat, wil Shell 30 miljard dollar aan bezittingen van de hand doen.

De deal is volgens Van Beurden goed nieuws voor de aandeelhouders. De combinatie is volgens hem meer waard dan de gecombineerde aandelenkoersen nu. Het bedrijf is van plan om de opbrengsten van de verkopen uit te keren aan aandeelhouders. Zo wil Shell tussen 2017 en 2020 25 miljard dollar aan aandelen gaan terugkopen.

De aandeelhouders reageren in eerste instantie niet positief op het nieuws over de voorgenomen overname. Het zwaargewicht op de Amsterdamse beurs noteert rond 10.00 uur 2,80 procent lager, op ongeveer 27,90 euro.

De deal was gisteravond al uitgelekt via The Wall Street Journal.

Lees in NRC Handelsblad de nieuwsanalyse van redacteur Renée Postma: Shell verlegt koers verder richting vloeibaar gas (€).