Record

Shell koopt BG: grootste Nederlandse overname ooit

Foto Bloomberg

Een overname van 70 miljard dollar (64,5 miljard euro) klinkt groot, en dat is het  ook. In de wereld van multinationals met jaaromzetten van honderden miljarden dollars zijn zulke overnames echter niet ongewoon. De vanochtend aangekondigde overname van gasbedrijf BG door het Brits-Nederlandse Shell in vier lijsten.

Nederlandse overnames

In één lijstje staat de overname van Shell bovenaan: die van de grootste overnames ooit door een Nederlands bedrijf.

De vraag is daarbij wel: hoe Nederlands is Shell eigenlijk? Het hoofdkantoor staat weliswaar in Den Haag, maar ‘Royal Dutch Shell’ is officieel gevestigd in Engeland en Wales. Het Amerikaanse Bloomberg noemt de deal in ieder geval de ‘grootste deal tussen twee Britse bedrijven ooit’.

Grootste bedrijven qua omzet

Shell was jarenlang het grootste bedrijf ter wereld gerekend naar jaaromzet, maar de afgelopen jaren werd het Britse-Nederlandse concern door de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart van de troon gestoten. De overname van BG brengt daar geen verandering in.

Reuzen in de olie-industrie

Wat betreft omzet is Shell dus het grootste beursgenoteerde oliebedrijf, maar gerekend naar olie- en gasproductie moet Shell een aantal bedrijven voor zich dulden. Dat komt mede doordat het bedrijf vorig jaar de laagste productie kende in ten minste 17 jaar. De top drie bestaat uit staatbedrijven: die van Saudie-Arabië, Rusland en Iran.

Grootste overnames ooit

De overname van BG door Shell staat net niet in de top 10 van grootste overnames ooit. Overigens staat Shell met een andere ‘overname’ daar wel in: met de fusie tussen de Britse en de Nederlandse tak in 2004, waarmee een overdracht van 74,6 miljard dollar gemoeid was.

De fusie tussen BG en Shell is ook niet de grootste oliefusie ooit. Dat is de overname van Exxon in 1998 voor bijna 79 miljard dollar. Die deal was onderdeel van een grote golf van overnames in de olie-industrie. Die begon in 1998 met de overname van Amoco door BP. Exxon en Mobil volgden daarna, net als Chevron en Texaco en de overnames van Petrofina en Elf Aquitaine door Total. Reden voor die overnamegolf? De olieprijs stond toen erg laag, 12 dollar per vat. Al eerder dit jaar werd voorspeld dat de huidige lage olieprijs nu opnieuw voor een verkoopgolf zou leiden.