Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Shell gokt op gas en diepzee

Energieconcern Shell wordt circa eenderde meer waard met de overname van BG Group, de voormalige olie- en gaswinningstak van British Gas.

Shell slaat toe op de overnamemarkt. Het wordt niet BP, zoals sommigen hadden verwacht, maar BG, het andere Britse olie- en gasbedrijf. Vanochtend is bekendgemaakt dat Shell 70 miljard dollar (64,5 miljard euro) wil betalen voor BG. Het gaat Shell daarbij vooral om de gasbelangen van BG, met name de productie en handel in vloeibaar gas (LNG).

De afgelopen weken werden de geruchten steeds sterker dat Shell op zoek was naar mogelijke overnames. Dat heeft alles te maken met de lage olieprijs van dit moment waardoor de overnameprijs gunstig is.

Shell-topman Van Beurden stelde vanochtend dat de gasactiviteiten van BG passen in de langetermijnstrategie van Shell. Volgens hem zal de vraag naar gas alleen maar toenemen in de overgang naar schonere brandstoffen en pogingen de uitstoot van CO2 te verminderen. „Shell wil wereldleider worden op het gebied van LNG”, aldus Van Beurden vanochtend. In gaswinning is Shell al het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld; in olie is Shell tweede achter ExxonMobil.

De overname van het in 1997 van British Gas afgesplitste bedrijf, is de grootste deal in de olie-industrie in meer dan tien jaar. 30 procent van de overname zal cash betaald worden, 70 procent wordt in aandelen betaald.

Shell had vorig jaar een omzet van 421 miljard dollar. Met BG komt daar bijna 20 miljard dollar omzet bij. Shell voegt met de overname ongeveer eenderde toe aan de waarde van het bedrijf. Door de deal krijgt Shell ruim een kwart meer olie- en gasreserves, vooral in Brazilië en Australië, en wordt 20 procent aan de productie toegevoegd. Het bod heeft de steun van beide besturen.

Voor de aandeelhouders van BG betekent het bod een premie van ongeveer 50 procent ten opzichte van de slotkoers van BG op de beurs in Londen gisteren.

Shell en BG verwachten geen bezwaren van de mededingingsautoriteiten, maar de deal wordt naar verwachting pas over een jaar afgerond. Van Beurden benadrukte vanochtend dat de overname ook past in de strategie van Shell om scherper op de kosten te letten. Na de overname zullen de bedrijven samen tot 2018 voor minstens 30 miljard dollar aan activiteiten afstoten om de financiële positie te verbeteren. Een belangrijk deel daarvan zal naar de aandeelhouders gaan. Van Beurden kondigt aan het dividend voor 2015 te verhogen en stelt een nieuwe verhoging voor 2016 in het vooruitzicht. Sinds het aantreden van Van Beurden begin 2014 heeft Shell al fiks in de kosten gesneden en de activiteiten geconcentreerd.