Selten krijgt 2,5 jaar cel voor fraude met paardenvlees

De rechter in Den Bosch acht bewezen dat handelaar Willy Selten met opzet paardenvlees als rundvlees verkocht.

Vleeshandelaar Willy Selten is gisteren veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het plegen van valsheid in geschrifte. De rechter in Den Bosch achtte bewezen dat de ondernemer expres relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees verkocht.

De twee bedrijven van Selten in Oss hebben vanaf 2011 tot 2013 minstens 336.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland ontvangen. De vleeshandelaar leverde aan ruim vijfhonderd afnemers in Europa. Op vervalste facturen en pakbonnen werd de diersoort niet vermeld.

Klanten die argwaan kregen, werden bewust misleid, aldus de rechter. Selten verklaarde aan hen dat hij geen paardenvlees had gebruikt. Indirect is ook de consument misleid. Volgens de rechter is de reputatie van de afnemers en van Nederland als vleesexporteur daarbij beschadigd.

Bovendien is de voedselveiligheid in het geding geweest omdat twee paardenkadavers met fenylbutazon, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie, door Selten zijn verhandelt en niet meer te traceren waren. „Dat veroorzaakt grote maatschappelijke onrust”, aldus de rechter, „en leidt tot toename van gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers wat betreft de voedselveiligheid en wantrouwen jegens producenten van voedingsmiddelen en de daarop uitgeoefende controle”.

Selten heeft volgens de rechtbank uitsluitend gehandeld uit winstbejag.

Selten zei tijdens de rechtszaak dat hij „slordig” is geweest en „administratieve fouten” heeft gemaakt. Hij zei ook dat hij „kapotgemaakt” is.

Tegen Selten was vijf jaar cel geëist. De maximale straf voor herhaaldelijke valsheid in geschrifte is acht jaar.

De rechter legt een lagere straf op, omdat de vleeshandel van Selten door de affaire failliet ging en omdat hij vanaf de inval op zijn bedrijf in 2013 met naam en toenaam is genoemd in de binnen- en buitenlandse pers.

Het Openbaar Ministerie en Selten hebben nog geen beslissing over hoger beroep genomen. (NRC)