Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schietende agent aangeklaagd voor moord na opduiken filmpje

Een Amerikaanse agent van de politie in North Charleston, South Carolina, is aangeklaagd voor moord nadat hij afgelopen zaterdag een zwarte man in de rug doodschoot. Op een op internet opgedoken video is te zien hoe de agent de man zeker acht keer in zijn rug schiet terwijl deze wegrent.

De 50-jarige Walter Scott, tegen wie een arrestatiebevel uitstond, rende weg bij een verkeerscontrole. Volgens de betreffende agent Michael Slager zou hij hebben geworsteld met Scott en schoot hij omdat hij zich bedreigd voelde. Maar op de video is te zien hoe de 33-jarige Slager schiet, terwijl Scott zeker tien meter verderop wegrent van hem. Daarna loopt Slager naar hem toe terwijl hij roept “put your hands behind your back” en doet hem de handboeien om.

Vervolgens rent hij weg om waarschijnlijk een wapen van de grond op te pakken en laat dit daarna schijnbaar achteloos vallen aan de voeten van het slachtoffer. Een andere agent die er inmiddels is bijgekomen, checkt het dan bewegingsloze lichaam van Scott.

Waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Het filmpje zou zijn gemaakt door een omstander. De advocaat van de familie L. Chris Stewart noemde de maker van de video “een held” en zei dat de agent duidelijk iemand wilde neerschieten. De advocaat kondigde ook aan dat de familie de agent, de politie en de stad zal aanklagen.

“Deze agent dacht dat hij hiermee wel zou kunnen wegkomen. Dit gaat om de waarde van een mensenleven. Het is een duidelijke kwestie van racisme.”

https://www.youtube.com/watch?v=JnNo7jw7HLw

Slager wordt nu moord ten laste gelegd. Burgemeester Keith Summey zei over de zaak:

“Het spreekt vanzelf dat wij het erg vinden dat hij wordt vervolgd. Maar als je fout zit, zit je fout. Als je een fout besluit neemt, ongeacht of je nu agent bent of burger, dan zul je met dat besluit moeten leven. Onze gedachten zijn bij de familie.

https://www.youtube.com/watch?v=aYesQpKcthA

In North Charleston wonen ongeveer 100.000 mensen, waarvan bijna de helft zwart is. Van de 340 agenten is 18 procent zwart. Tijdens de persconferentie toonde de politiechef van North Charleston Eddie Driggers zich aangeslagen:

“Ik ben al erg lang verbonden aan dit politiebureau, en alle agenten beschouw ik als mijn kinderen. Hoe zou een vader reageren als hij zijn kind zoiets zag doen? Het antwoord moge duidelijk zijn.”

De advocaat van de politieman, David Aylor, heeft na het zien van de video, besloten af te zien van verdediging van zijn cliënt. Eerder deze week liet hij nog een verklaring uitgaan waarin hij zei dat Slager uit noodweer had gehandeld, maar nu zei hij:

“Ik ben hier op geen enkele wijze meer bij betrokken.”

Scott zou alimentatieschuld hebben

De FBI en Justitie hebben ook besloten tot een onderzoek naar de zaak. Volgens de advocaat van de familie werd Scott niet gezocht wegens gewelddadige strafbare feiten, maar waarschijnlijk had hij nagelaten om alimentatie te betalen. Hij had vier kinderen, was verloofd en werkte voorheen bij de Amerikaanse kustwacht net als de agent overigens. Volgens lokale media zou Slager in 2013 beschuldigd zijn van het neerschieten van een man zonder aanleiding, maar ging de agent na een intern onderzoek vrijuit.

In de Verenigde Staten ligt het handelen van de politie onder een vergrootglas sinds vorig jaar zomer de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen. Uit recent onderzoek bleek dat blanke agenten in de wijk jarenlang buitensporig geweld richting zwarte Amerikanen gebruikten. Naar aanleiding daarvan stapte de politiechef op. De betreffende agent werd vrijgesproken.

Ook in de zaak van de zwarte Eric Garner, die tot ophef leidde, werd de betrokken politieman niet vervolgd. De ongewapende Garner werd bij zijn arrestatie door deze agent in een wurggreep gehouden met de verstikkingsdood tot gevolg. De Amerikaanse Justitie besloot daarna ook deze zaak te onderzoeken.