In beeld

Rustig aan de crack in Rio

In Rio de Janeiro, Brazilië, is een “cracolandia” of cracklandje, waar gebruikers openlijk crack kunnen kopen en gebruiken. De groep verslaafden is een brede weerspiegeling van de samenleving: mensen die eerst nog een baan en een gezin hadden, en van een beter bestaan droomden, dat ze later zagen verkruimelen onder hun drugsgebruik. Fotograaf Felipe Dana maakte een serie portretten van de mensen die er gebruik van maken.
Lucilene Gomes, 44, bereidt zich voor op de foto. De provisorische fotostudio bestaat uit een oude stoel tegen een witte achtergrond die verlicht wordt door 2 lampjes.
AP / Felipe Dana
Sancler Rodrigues, 32, rookt een jaar of 7 of 8 crack en heeft speciaal voor de foto een blauw shirt van een vriend geleend.
AP / Felipe Dana
Daniela Pinto, 39, gebruikt sinds 4 jaar en verblijft nu 4 maanden in cracolandia. Zij verlangt naar vrijheid, vrede en liefde maar bovenal naar verlossing van haar verslaving.
AP / Felipe Dana
Patricia Sebastiao, 22, heeft een dochtertje van 2 jaar oud en een zoontje van 1 en is volgens haarzelf een maand of 7 zwanger van haar derde.
AP / Felipe Dana
Ketellin Silva 17, heeft een dochtertje van 3. De knuffel die ze vasthoudt is van haar prematuur geboren zoontje dat in het ziekenhuis ligt.
AP / Felipe Dana
Eduardo Santos de Souza, 46, heeft 8 kinderen met 4 verschillende vrouwen. Souza, a father of 8. Hij beweert dat hij minde ris gaan gebruiken en ook een bestaan heeft buiten cracolandia.
AP / Felipe Dana
Anderson Pereira, 23, draagt een shirt met de tekst: "Niets moet normaal lijken."
AP / Felipe Dana
Renato Dias, 39, gebruikt al 4 jaar en schrijft in zijn dagboek ter afleiding: hij schrijft over de superheld die hij zelf zou willen worden.
AP / Felipe Dana
Carla Cristina, 26, verkoopt water in bekertjes met een lluminium rand, die door gebruikers wordt gebruikt om hun crack te roken.
AP / Felipe Dana
Andre Oliveira, 32, verdient wat door voorwerpen van straat te recyclen.
AP / Felipe Dana
Andrea staat bekend als Loira, Porugees voor "blond". Ze is getrouwd en heeft een dak boven haar hoofd en komt naar het cracklandje om te gebruiken.
AP / Felipe Dana
Valeria de Brito, 36, gebruikt al 8 jaar en doet dat eigenlijk liever niet op het cracklandje.
AP / Felipe Dana
Jose Mauricio Oliveira, 41.
AP / Felipe Dana
Carla Chris, 35, gebruikt sinds 6 jaar. Volgens haar was het makkelijk om ermee te beginnen, maar moeilijk het buiten het landje te kunnen bestaan. Ze dwingt zichzelf elke dag om door te gaan en zegt: "Glimlach, want het leven is mooi. Jezus heeft je lief en je bent verzekerd van de overwinning. Ik kan het, ik wil het en ik kan voor mezelf zorgen, dus ik kan mezelf redden."
AP / Felipe Dana