Rust in vrede kost dode beroemdheid miljoenen dollars

None

Acteur Robin Williams wil niet digitaal worden gereanimeerd. Vorige week werd bekend dat de komiek zijn publiciteitsrechten – op naam, handtekening, portret, gelijkenis – heeft ondergebracht bij zijn liefdadigheidsinstelling Windfall Foundation. Die mag zijn digitale gelijkenis de komende 25 jaar alleen voor – belastingvrije – liefdadigheid gebruiken. Dus geen reclame, geen digitale cameo in speelfilms, geen hologram die zijn stand-up acts opvoert.

Misschien een tegenvaller voor de erven-Williams, maar ook een bescherming. Want de luxe om je beroemde vader of moeder na hun dood in vrede te laten rusten, kan tientallen of zelfs honderden miljoenen dollars kosten. Dat valt op te maken uit de 730 miljoen dollar die de Amerikaanse belastingdienst IRS vorig jaar eiste van de erven-Michael Jackson.

Na de dood van Jackson in 2009 schatten de erven zijn postume waarde op 7 miljoen dollar, nu is hij al jaren de lucratiefste dode beroemdheid in de jaarlijst van zakenblad Forbes. In 2013 verdiende Michael Jackson 160 miljoen dollar, vorig jaar 140 miljoen. Dus schat de IRS achteraf de waarde van zijn gelijkenis alleen al op 434 miljoen dollar: een hologram van Jackson danste de Moondance in Cirque du Soleil. En krijgen de nazaten een naheffing met een strafboete van 200 miljoen dollar.

Dat betekent dus dat de digitale zombie van je dode vader voortaan wel móét dansen om de erfbelasting te betalen. Tenzij hij een codicil opstelt dat zulks verbiedt, zoals Robin Williams. Zijn voorbeeld zal navolging vinden nu de digitale zombie oprukt. Dit weekeind verdiende Universal wereldwijd 392 miljoen dollar met racefilm Furious 7. Dat hoofdrolspeler Paul Walker halverwege verongelukte en zijn digitale gelaat op de lijven van twee broers en een stuntman werd geprojecteerd, hielp de film aan extra buzz.

Nieuw is dat natuurlijk niet. Al in 1983 liet Woody Allen zich in Zelig achter Hitler projecteren. In 1997 was de trucage al zover dat Fred Astaire in een commercial danste met een stofzuiger. Astaires jonge weduwe kreeg het verwijt dat zij zijn nagedachtenis besmeurde, maar zag dat anders.

Wat zou reggaerebel Bob Marley ervan vinden dat hij anno 2014 ruim 20 miljoen dollar oplevert in de merchandise? En de schuwe Kurt Cobain dat hij twintig jaar na zijn zelfmoord met stip stijgt in Forbes’ hitlijst van dode grootverdieners?

Als ster kan je inzetten op de zelfbeheersing en goede smaak van je vierde echtgenote en je kinderen, die dan decennia ruzie schoppen over je digitale zombie. Zo gaf Robert Lee onlangs toestemming om zijn broer, de in 1973 overleden kungfulegende Bruce Lee, tot leven te wekken in knokfilm Ip-Man 3. En verbood dochter Susan dat, hoewel ze zelf haar door fitness geobsedeerde vader whisky van Johnnie Walker liet aanprijzen. Ze komen er vast wel uit, maar als beroemdheid zou ik toch zo’n Williams-codicil tekenen.

    • Coen van Zwol