‘Rusland overweegt Griekenland toekomstige winst voor te schieten’

Poetin en Tsipras
Poetin en Tsipras Foto Reuters / Alexander Zemlianichenko

Griekenland heeft Rusland niet gevraagd om financiële hulp, zeiden de Griekse premier Alexis Tsipras en de Russische president Vladimir Poetin vandaag. Maar Rusland gaat binnenkort mogelijk wel toekomstige winsten voorschieten die voort moeten vloeien uit het transport van Russisch gas naar Europa. Een Griekse regeringsfunctionaris heeft gezegd dat Moskou dit overweegt, bericht persbureau Reuters.

Rusland wil de aardgaspijpleiding Turkish Stream, die via de Zwarte Zee gas moet transporten naar Turkije, uitbreiden naar Griekenland. De plannen zouden gepaard gaan met een lagere prijs voor Russisch gas. De Griekse regering zou de vooruitbetaling pas hoeven terugbetalen als de pijpleiding in gebruik wordt genomen.

Eerste terugbetaling aan IMF

Tsipras bracht vandaag een bezoek aan Moskou. De ontmoeting met Poetin zou louter in het teken staan van het aanhalen van de banden tussen beide landen, ook op economisch vlak. De Russische president liet na afloop van het gesprek met de Griekse premier weten dat Rusland geld kan verstrekken aan gezamenlijke projecten met Griekenland. De winst op die projecten kan Griekenland dan gebruiken om zijn schulden terug te betalen, zei Poetin.

De eerste stap in dat lange afbetalingsproces volgt morgen al. Griekenland moet een eerste tranche - 450 miljoen euro - van zijn grote lening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terugbetalen. Volgens een hoge medewerker van het Griekse ministerie van Financiën kon het land dat echter niet en zou Griekenland om uitstel van betaling vragen, zo zei hij onlangs in Der Spiegel.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis ontkende het bericht gisteren tijdens een bezoek aan het IMF in Washington. Volgens hem maken de Grieken gewoon over voor de uiterste betaaldatum van morgen.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat het ging om Blue Stream. Het gaat echter om de gaspijpleiding Turkish Stream