Rode Kruis opent giro 6868 voor Jemen: ‘dringend behoefte aan hulp’

Het Internationale Rode Kruis riep vorige week al op tot een staakt-het-vuren om inwoners van Jemen te kunnen verlenen.
Het Internationale Rode Kruis riep vorige week al op tot een staakt-het-vuren om inwoners van Jemen te kunnen verlenen. Foto EPA / Yahya Arhab

Het Rode Kruis opent vanaf vandaag het gironummer 6868 voor de slachtoffers van het geweld in Jemen. Ongeveer honderdduizend mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften, medische hulp en tenten.

In de hoofdstad Sanaa en havenstad Aden vielen de afgelopen dagen 540 doden en 1.700 gewonden. Ruim driehonderd medewerkers van het Internationale Rode Kruis proberen de ergste nood te lenigen. Maar het water en voedsel zijn op en de ziekenhuizen hebben onvoldoende expertise en capaciteit om de Jemenieten de hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben, schrijft de hulporganisatie op de site:

De aanvoer van voedsel is door de lucht- en zeeblokkades op dit moment niet mogelijk via de reguliere kanalen. Veel waterleidingen zijn tijdens het oplaaiende geweld kapotgeschoten.

In Jemen bombardeert een sunnitische coalitie van tien landen, waaronder buurland Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar, Koeweit, Bahrein, Jordanië, Marokko, Soedan, Pakistan en Egypte, sinds anderhalve week doelen van de shi’itische Houthi’s. Deze rebellenbeweging is aan de macht in het verscheurde land.

Lees hier meer over wat er aan de hand is in Jemen.

In totaal is er 19 miljoen euro nodig om degenen te helpen die het ergst te lijden hebben onder het geweld. Afgelopen weekend kreeg het Rode Kruis na een week onderhandelen toestemming om twee vliegtuigen met hulpgoederen naar Sanaa te sturen. De eerste vlucht met zestien ton hulpgoederen zal morgen aankomen, het tweede vliegtuig met 32 ton hulpgoederen komt donderdag aan. Het wachten is nog op toestemming om een team chirurgen per boot vanuit Djibouti naar Aden te krijgen.

Bekijk hier een fotoreportage over Jemen: