Rechterhand Mladic krijgt ook in hoger beroep levenslang

Oud-generaal Zdravko Tolimir.
Oud-generaal Zdravko Tolimir. Foto Reuters/ Peter Dejong

De Bosnisch-Servische oud-generaal Zdravko Tolimir, rechterhand van generaal Ratko Mladic, is ook in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica en Žepa in 1995.

Volgens de rechters behoort Tolimir tot de kern van figuren die de misdaden rond Srebrenica planden en pleegden. Daar executeerden Bosnisch-Servische militairen duizenden moslimmannen en -jongens na de val van de enclave, die door Nederlandse militairen beschermd werd.

In 2012 werd Tolimir in eerste aanleg ook al tot levenslang veroordeeld door het Joegoslaviëtribunaal.

Netwerk Mladic

Tolimir speelde na het einde van de oorlog in Bosnië een belangrijke rol in het netwerk dat Mladic moest beschermen en moest voorkomen dat hij zou worden gearresteerd. Tolimir werd in 2007 in Bosnië opgepakt. Mladic staat momenteel ook terecht bij het Joegoslaviëtribunaal. Hij wordt gezien als het brein achter de moord op de moslims in juli 1995.

In 1995 nam het Bosnisch-Servische leger de enclave Srebrenica in het oosten van Bosnië in. Bosnische moslims uit de regio hadden daar onderdak gezocht op de basis van de Nederlandse blauwhelmen. De Nederlandse blauwhelmen, die tot taak hadden Srebrenica te beschermen, weken uiteindelijk voor de Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden vervolgens ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens uit Srebrenica.