Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Programmering publieke omroep drastisch op de schop

De tv-programmering van de Nederlandse publieke omroep gaat drastisch veranderen. Programma’s die niet lopen, moeten sneller van het scherm. De omroepen moeten minder van hetzelfde maken. Brede programma’s die te veel oudere kijkers trekken moeten worden aangepast, of verdwijnen. Succesvolle programma’s daarentegen krijgen meer ruimte.

Vlaggen van alle zenders van de Nederlandse Publieke Omroep, NPO 1 tot en met NPO 6. op het Hilversumse Media Park.
Vlaggen van alle zenders van de Nederlandse Publieke Omroep, NPO 1 tot en met NPO 6. op het Hilversumse Media Park. Foto ANP / Sander Koning

De tv-programmering van de Nederlandse publieke omroep gaat drastisch veranderen. Programma’s die niet lopen, moeten sneller van het scherm. De omroepen moeten minder van hetzelfde maken. Brede programma’s die te veel oudere kijkers trekken moeten worden aangepast, of verdwijnen. Succesvolle programma’s daarentegen krijgen meer ruimte.

Dat heeft koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die verantwoordelijk is voor de programmering op de publieke radio- en tv-zenders, vanmiddag bekendgemaakt.

De NPO trekt meer de regie naar zich toe, ook digitaal zoals bij de themakanalen en sites. Dat is de wens van het kabinet. Meer coördinatie zou goed zijn voor de kijkers; een sterkere NPO biedt ook meer tegenwicht tegen buitenlandse concurrenten zoals Netflix en YouTube. De omroepverenigingen daarentegen hebben grote bezwaren. Zij vrezen onder meer dat hun ruimte om te experimenteren, vooral online, ernstig wordt beknot.

Na jaren van discussie over de hervormingen van het omroepbestel, wordt voor tv-kijkers, radioluisteraars en internetgebruikers nu voor het eerst op grote schaal duidelijk wat het effect is van de recente bezuinigingen op de mediabegroting.

‘Bigger, fewer, better’

De NPO kiest niet langer voor de kaasschaaf om geld te besparen, maar wil scherpere keuzes maken. “Bigger, fewer, better”, noemden bestuurslid Shula Rijxman en hoofd video Frans Klein het gisteren tijdens een toelichting op hun plannen. De publieke omroep moet nog wel steeds “van iedereen en voor iedereen” zijn, zoals de NPO het altijd noemt, maar minder “van alles wat”.

Rijxman en Klein willen nog geen titels noemen die verdwijnen, zelfs niet het door staatssecretaris Dekker (Media, VVD) genoemde Bananasplit (TROS) dat weinig “publieke waarde” zou hebben. Klein wil onder meer af van de langlopende afspraken in Hilversum, waardoor een onverwacht succes als Zondag met Lubach (VPRO) nu moet plaatsmaken voor een show van BNN, omdat dat nu eenmaal is afgesproken. “Leniger”, moet de publieke omroep worden. Klein wil verder de vooravond op het ‘diepgravende’ NPO 2 aanpassen. Die is nu nog te licht.

Hoe de NPO de regie naar zich toe trekt is onder meer te zien op internet. Programmasites die minder bezoekers trekken dan 100.000 per maand moeten verdwijnen en programma’s terugkijken mag alleen nog via NPO.nl. Er komen minder digitale themakanalen, de extra zenders die alleen te zien zijn voor digitale tv-abonnees. Zo moeten NPO Doc en NPO Cultura fuseren. De NPO gaat de programmering bepalen.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Nu gaat de kijker het merken’ (€)