Kinderen sterven bij gebrek aan organen

Er wachten in Nederland 83 kinderen jonger dan zestien jaar op een orgaantransplantatie. Van hen hebben er acht op dit moment acuut een orgaan nodig.

Dit blijkt uit cijfers van Eurotransplant, een samenwerking tussen verschillende Europese landen om voor donatie beschikbare organen zo goed mogelijk te benutten. Ondanks die samenwerking overleden vorig jaar vier Nederlandse kinderen, terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een nieuw orgaan.

Het overlijden van kinderen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie is „onnodig in Nederland”, zegt programmamanager Marion Siebelink van het Transplantatiecentrum in het UMC Groningen vandaag in deze krant. Zij deed onderzoek naar orgaandonatie bij kinderen en trekt aan de bel, omdat „het potentieel aan organen en weefsels onvoldoende wordt benut.”

Voor de meeste jonge kinderen op de wachtlijst zijn kleine donoren nodig. Het tekort daaraan stijgt. Jaarlijks zijn ongeveer twintig kinderen die op een Nederlandse kinder-intensive-care overlijden, geschikt als orgaandonor.

Volgens Siebelink worden voor donatie geschikte organen niet altijd benut. Bijvoorbeeld doordat artsen terughoudend zijn om ouders te confronteren met de keuze voor orgaandonatie van hun kind.

Ouders van overleden kinderen pleitten al vaker voor een donorregister voor kinderen onder de twaalf. Siebelink noemt het „cruciaal” dat ouders samen, en vanaf het begin van de puberteit ook met hun kind zelf, spreken over orgaandonatie, en dus over de sterfelijkheid van de kinderen.

    • Enzo van Steenbergen