Orange zint op overname van ‘Franse YouTube’

Het Franse mediabedrijf Vivendi is gisteren exclusieve onderhandelingen begonnen met telecombedrijf Orange over de overname van videosite Dailymotion. De Franse concurrent van YouTube zoekt sinds 2012 naar een investeerder die het bedrijf verder in het buitenland kan laten groeien. Vivendi wil 217 miljoen euro willen betalen voor 80 procent van de aandelen van Dailymotion, meldt Orange.

Daarmee krijgt de Franse regering (voor een kwart eigenaar van Orange) eindelijk zijn zin. Twee jaar geleden blokkeerde toenmalig minister van Herindustrialisatie en voorstander van protectionisme Arnaud Montebourg de overname van Dailymotion door Yahoo. Dailymotion zou „verslonden” worden en moest „vanwege het strategische belang van het internet” Frans blijven.

Montebourg is inmiddels vervangen door de meer liberale minister Emmanuel Macron. Maar toen vorige maand telecombedrijf PCCW uit Hongkong zich meldde, stuitte een overname bij hem op dezelfde bezwaren. Macron zei de voorkeur te geven aan een Europese investeerder. Een woordvoerder van Vivendi zegt dat de videosite vrij toegankelijk moet blijven, maar dat gedacht wordt aan het aanbieden van exclusieve content, zoals nieuwe video’s van de Franstalige artiest Stromae.

Dailymotion trekt maandelijks zo’n 128 miljoen unieke bezoekers, tegenover 1 miljard voor YouTube.