Antisemitische spreekkoren Utrecht onder de loep

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de antisemitische spreekkoren die fans van FC Utrecht zondag in de wedstrijd tegen Ajax (1-1) ten gehore brachten.

Dat bevestigde minister van Justitie Ard van der Steur gistermiddag in antwoorden op mondelinge vragen in de Tweede Kamer. FC Utrecht bood gisteren al excuses aan. De club liet weten de spreekkoren in eigen stadion niet te hebben gehoord en onaangenaam verrast te zijn. Anders zou de club naar eigen zeggen actie hebben ondernomen.

Volgens officieel protocol had de wedstrijd stilgelegd of zelfs beëindigd mogen worden. Echter wordt van die regeling zelden gebruik gemaakt – ook zondag niet. Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) eiste dat de minister in deze zaak en in de toekomst erop toeziet dat de afspraken over spreekkoren niet louter „bij een papiertje” blijven.

Primair is de zaak een lokale aangelegenheid liet Van der Steur weten. Maar veel betrokken partijen – de KNVB via de clubs en het tuchtrecht, de clubs zelf, de scheidsrechter én het OM – kunnen actie ondernemen. „Dat laatste is in ieder geval aan de gang en over de rest wordt op dit moment overleg gepleegd.”