Aanklager KNVB gaat spreekkoren bekijken - ‘kort geding tegen bond’

Na het Openbaar Ministerie start ook voetbalbond KNVB een onderzoek naar de spreekkoren van vorig weekeinde tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. Anders dan het OM kijkt de aanklager betaald voetbal van de KNVB juist naar de rol van de club, zo maakte de bond vandaag bekend.

Juichende FC Utrecht-fans nadat Gevero Markiet (derde van rechts) de gelijkmaker tegen Ajax heeft gescoord.
Juichende FC Utrecht-fans nadat Gevero Markiet (derde van rechts) de gelijkmaker tegen Ajax heeft gescoord. Foto ANP / Olaf Kraak

Na het Openbaar Ministerie start ook voetbalbond KNVB een onderzoek naar de antisemitische spreekkoren van vorig weekeinde tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. Anders dan het OM kijkt de aanklager betaald voetbal van de KNVB juist naar de rol van de club, zo maakte de bond vandaag bekend.

De aanklager van de KNVB wil onderzoeken welke maatregelen FC Utrecht heeft ondernomen om de spreekkoren te voorkomen en wat de club tijdens de wedstrijd deed om het scanderen te stoppen. Ook vraagt de aanklager aan de club uit Utrecht of na de wedstrijd is opgetreden tegen de daders.

‘Utrecht medeplichtig aan spreekkoren’

Het onderzoek van de KNVB volgt een dag nadat Justitie liet weten op zoek te gaan naar de daders van de spreekkoren. Zij schreeuwden zondag in stadion de Galgenwaard antisemitische leuzen van de tribune. Het OM kijkt in zijn onderzoek niet naar de rol van FC Utrecht en de KNVB, zo liet een woordvoerder aan ANP weten.

De Joodse organisaties FJN en BAN vinden echter dat de club en ook de bond medeplichtig zijn. Een woordvoerder van BAN zei daar gisteren over:

“Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen.”

Update 18.51 uur:De organisatie FJN (Federatief Joods Nederland) wil dat de bond scheidsrechters en clubs noodinstructies gaat geven, om spreekkoren tijdens de volgende wedstrijden te voorkomen. Als de KNVB niet voor morgen 10.00 uur toegeeft aan die eis dan spant de FJN een kort geding aan, zo meldt een zegsman vanavond aan persbureau ANP.

Van der Steur veroordeelt spreekkoren

Minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) zei gisteren na vragen uit de Kamer dat “de schuldigen stevig moeten worden aangepakt”. De bewindsman is van oordeel dat alle betrokken partijen te laat hebben gehandeld. Van der Steur wil dat de KNVB bij kwetsende spreekkoren in de toekomst sneller overgaat tot het stilleggen van wedstrijden.