Niet zo handig van Abe om de AIIB af te wijzen

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Kritiek op Abe om afwijzen AIIB

De beslissing om voorlopig geen lid te worden van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank is Japan op kritiek komen te staan. Dat bericht althans de South China Morning Post. De deadline om te registreren als lid van het eerste uur, verliep vorige week.

De regering van Shinzo Abe zou bang zijn dat de activiteiten van de AIIB de Aziatische Ontwikkelingsbank in de weg zitten. Die laatste bank werd in 1966 door Japan en de Verenigde Staten opgezet en houdt zich bezig met de ontwikkeling van Azië, net zoals de AIIB zal gaan doen.

Daarnaast speelt natuurlijk mee dat Japan bang is dat China de bank louter gebruikt om ‘geo-politieke punten mee te scoren’. Volgens het Japanse nieuwsblad Yomiuri zou Japan vooral te langzaam hebben gehandeld, vooral toen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland wél besloten lid te worden.

Een grote fail voor Japan, en ook voor de VS trouwens, meent analist Robert Dujarric. “Ik denk dat het goed zou zijn voor zowel Japan als de VS om ambtenaren binnen de bank te hebben.” Maar Dujarric begrijpt de argumenten van Japan wel: “Voor Tokyo lijkt het essentieel om zijn meest hechte bondgenoot te vriend te houden.”

De Nikkei Asian Review bericht inmiddels dat de Japanse regering wel 1,5 miljard dollar (1,38 miljard euro) zal bijdragen als het eenmaal (gewoon) lid wordt van de bank. Begin juni ontmoeten Abe en Xi Jinping elkaar om daarover te praten.

iPhone blijft populairste keuze bij Chinezen

Genoeg keuze in smartphones tegenwoordig. Toch is in China de iPhone nog altijd het meest populair. De China Daily stelt dat het marktaandeel van de iPhone in de eerste twee maanden van dit jaar afnam in de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië.

In China is het marktaandeel van de iPhone echter gestegen van 18,1 procent in november, tot 27,6 procent in februari. Volgens Kantar Worldpanel ComTech, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde, is de vraag naar de iPhone 6 blijven stijgen sinds Chinees Nieuwjaar, in februari. “Het is de best verkopende smartphone in de Chinese steden,” aldus analist Tamsin Timpson.

Het gaat goed met Petronas

Oliebedrijf Petronas is goed bezig, concluderen de analisten van Deloitte. De focus op LNG doet het bedrijf goed. In de Straight Times zegt Nizar Najib, analist bij Deloitte Maleisië, dat Petronas nu voordeel haalt uit volume in plaats van in marge op de prijs.

Dat komt omdat Petronas haar aandacht niet alleen naar LNG heeft verlegd, maar bijvoorbeeld ook naar het rafineren van olie. “Het bedrijf herpositioneert zich door verder in het proces te kijken, en zijn portfolio te diversifiëren”, aldus Najib.

Terwijl veel bedrijven in dezelfde branche moeten bezuinigen creëert Petronas juist banen. Ondanks verliezen in de afgelopen kwartalen, is Deloitte ervan overtuigd dat Petronas de komende tijd sterker zal presteren.

    • Eefje Rammeloo