Meeste woongenot vind je in Amsterdam, of Waddinxveen

Welke gemeente is het groenst? Welke heeft de meeste scholen, welke de meest cafés en waar is het veilig? Een overzicht van het woongenot in Nederlandse gemeenten.

Luchtfoto van de wijk Stad van de Zon, in Heerhugowaard. De wijk is op dit moment de grootste energieneutrale wijk ter wereld.
Luchtfoto van de wijk Stad van de Zon, in Heerhugowaard. De wijk is op dit moment de grootste energieneutrale wijk ter wereld. Foto Marco van Middelkoop/ Hollandse Hoogte

Geen stad heeft een hogere dichtheid aan restaurants en cafés. Basis- en middelbare scholen zijn er in overvloed en supermarkt en huisarts zijn altijd om de hoek. Oftewel: Amsterdam is de aantrekkelijkste gemeente van Nederland om te wonen. NRCQ, de zakelijke website van NRC, koppelde 23 databestanden die het woongenot betreffen. Die bestanden becijferen onder meer de [prijzen en het aanbod van huizen, de bereikbaarheid van verschillende voorzieningen, de luchtvervuiling, de hoeveelheid groen, de woonlasten, de criminaliteitscijfers en het aanbod van banen. Deze vergelijking werd beperkt tot de 215 gemeenten met meer 25.000 inwoners. Gemeenten met lage inwoneraantallen zouden de ranglijst te veel vertekenen.

Amsterdam, niet toevallig ook de gemeente met de hoogste huizenprijzen, wordt direct gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Geen zin in de grote stad? Bussum – centrale ligging, veel werkgelegenheid en voorzieningen maar ook groen – staat ook in de top-10, net als Hilversum en Diemen.

„Vraag me niet waar ik moet sterven, ik weet maar één ding: never Waddinxveen”, zong Youp van ’t Hek. Toch staat deze gemeente in Zuid-Holland (25.508 inwoners) als eerste niet sterk-verstedelijkte gemeente op de ranglijst. Waddinxveen is met twee NS-stations goed bereikbaar en scoort relatief goed wat betreft bereikbaarheid van voorzieningen zoals supermarkten, restaurants, huisartsen en scholen. Gemeenten als Emmen, Dronten, Hardenberg en Raalte blinken nergens in uit: zij hebben op basis van dit model nul punten.

Molenwaard mag zich de veiligste gemeente noemen. Het afgelopen jaar telde de Zuid-Hollandse fusiegemeente (vóór 2013: Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland) slechts 24 misdrijven per 1.000 inwoners. Zoek je frisse lucht, dan zit je goed in Delfzijl. De hoeveelheid stikstofdioxide per kubieke meter is hier het laagst. Rotterdam staat onderaan.

Kiezen voor groen kan ook. De meeste parken en plantsoenen zijn te vinden in voorsteden als Rijswijk, Zoetermeer en Nieuwegein. Hier maakt groen relatief het grootste deel van de totale oppervlakte uit. Zoek je een goedkoop huis? De gemiddelde vraagprijs voor één vierkante meter koopwoning ligt het laagst in Kerkrade, Delfzijl en Hoogezand-Sappemeer. Maar op andere vlakken scoren deze gemeenten minder positief.

    • Yordi Dam