Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Breuk tussen vader en dochter Le Pen lijkt definitief

De breuk tussen leider Marine Le Pen van het Front National in Frankrijk en haar vader Jean-Marie lijkt definitief. Marine verklaarde vanochtend tegen de kandidatuur van haar vader te zijn, die zich dit najaar verkiesbaar wil stellen bij de regionale verkiezingen.

Links Jean-Marie Le Pen en rechts zijn dochter Marine Le Pen.
Links Jean-Marie Le Pen en rechts zijn dochter Marine Le Pen. Foto EPA / Yoan Valat

De breuk tussen Marine Le Pen, leider van de Franse partij Front National, en haar vader Jean-Marie lijkt definitief. De 86-jarige Jean-Marie Le Pen wil zich dit najaar verkiesbaar stellen bij de regionale verkiezingen in de regio Alpes-Côte d’Azur, maar Marine verklaarde vanochtend tegen de kandidatuur van haar vader te zijn. Dat meldt persbureau AFP.

Ze heeft haar vader “met droefheid in kennis gesteld dat ze zich 17 april in het partijbestuur zal verzetten tegen zijn kandidatuur. Volgens Marine is haar vader bezig met een “neerwaartse spiraal”.

Politieke zelfmoord

Zijn strategie bevindt zich ergens tussen die van de “verschroeide aarde en politieke zelfmoord”, zei de 46-jarige Marine tegen het Franse dagblad Le Monde.

Het is de nieuwste stap in het conflict tussen vader en dochter, dat openlijk wordt uitgevochten. Marine Le Pen, die in 2011 haar vader opvolgde als voorzitter van de extreem-rechtse partij, wil een meer gematigde koers varen met Front National (FN). Na recente antisemitische uitlatingen van haar vader in een radio-interview, wil zij voorkomen dat hij dit najaar op de kandidatenlijst voor de regionale verkiezingen komt te staan.

Verraden

Jean-Marie, nog altijd erevoorzitter van het Front National, heeft zich in een interview met het extreem-rechtse tijdschrift Rivarol gedistantieerd van zijn dochter. Hij zegt zich “verraden” te voelen door haar.

De aanleiding is de reactie van Marine op een interview dat Jean-Marie op 2 april gaf aan radiozender RMC. In dat gesprek herhaalde hij een van zijn omstreden uitspraken: dat de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog “een detail in de geschiedenis” zijn. Ook zei hij dat hij de Franse maarschalk Philippe Pétain, in de oorlog het brein achter de samenwerking van Frankrijk met nazi-Duitsland, “geen verrader” vond. Zijn dochter Marine heeft hem daarna terechtgewezen.

In het interview met het antisemitische Rivarol bijt Jean-Marie nu van zich af. Zo zegt hij:

“Een mens wordt vooral verraden door de zijnen.”

Facelift

Sinds Marine leider is van het FN, heeft de partij een facelift gekregen. Peter Vermaas, NRC-correspondent in Parijs, schreef eerder in NRC Handelsblad:

“Ze erfde de partij van haar vader en ontdeed deze van zijn bruine randjes. Dankzij die ‘dediabolisering’ werd het Front National voor steeds meer Fransen een serieuze optie.”

Het Front National noemt zich onder Marine Le Pen ‘niet links, niet rechts’.

Lees ook het uitgebreide profiel over Marine Le Pen in NRC Handelsblad: ‘Mediaster die partij van haar vader facelift gaf‘ (€).