Laatste ‘Discworldnovel’ Terry Pratchett verschijnt in september

In september verschijnt The Shepherd’s Crown, het laatste boek van recentelijk overleden Discworld-auteur Terry Pratchett. Dat maakte uitgeverij Penguin Random House vandaag bekend.

Terry Pratchett tijdens een interview in 2012.
Terry Pratchett tijdens een interview in 2012. Foto ANP/EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

In september verschijnt The Shepherd’s Crown, het laatste boek van recentelijk overleden Discworld-auteur Terry Pratchett. Dat maakte uitgeverij Penguin Random House vandaag bekend.

De Britse schrijver voltooide het boek in de zomer van vorig jaar. Hoofdpersoon in dit boek is de jonge heks Tiffany Aching, die al eerder in de Discworld-serie voorkwam. Pratchett schreef meer dan zeventig boeken, waarvan de Discworld-reeks het meest populair is.

Robinsonade

De fantasy-serie bestaat op dit moment uit veertig boeken, die zich afspelen op de Discworld: een platte schijf die balanceert op de ruggen van vier olifanten, die op hun beurt op de rug van de reuzenschildpad Great A’tuin staan.

Volk, het meest recente werk van Pratchett dat in het Nederlandse is vertaald, bezit volgens recensent Mirjam Noorduijn ‘alle kenmerken van een klassieke ‘robinsonade”:

“Spannende eilandavonturen worden afgewisseld met universele moraalfilosofische kwesties over botsende culturen en de relatie tussen geloof en wetenschap, tussen individu en gemeenschap in een tijd die lijkt op de Victoriaanse, toen het imperialisme hoogtij vierde en Charles Darwin de wereld opschudde.”

Dochter

Pratchett leed aan een zeldzame vorm van Alzheimer en overleed op 12 maart dit jaar. Of The Shepherd’s Crown ook daadwerkelijk het laatste boek uit de serie wordt, valt nog te bezien. In een interview met de Britse krant The New Statesmen in 2012 liet Pratchett weten dat zijn dochter Rhianna de serie na zijn dood zou overnemen:

“De Discworld is veilig in mijn dochters handen.”