Koerden: IS heeft ruim 200 yezidi’s vrijgelaten

Yezidi's in het vluchtelingenkamp Arbat vlak bij Suleimaniya, zo'n 500 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Yezidi's in het vluchtelingenkamp Arbat vlak bij Suleimaniya, zo'n 500 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Foto EPA/ Pazhar Mohammad

Waarom is nog niet duidelijk, maar de extremistische jihadistische beweging Islamitische Staat (IS) heeft 216 yezidi’s - ouderen en kinderen - vrijgelaten in Irak na acht maanden gevangenschap. Ze zijn er volgens een generaal van de Koerdische strijdkrachten, de peshmerga, slecht aan toe, schrijft persbureau AP.

De vrijgelaten yezidi’s, een religieuze minderheid, vertonen tekenen van mishandeling en verwaarlozing. Onder de vrijgelaten yezidi’s zijn veertig kinderen. De yezidi’s zijn overgebracht naar de stad Erbil, gelegen in het noorden van Irak.

Sinjar

De vrijgelaten groep werd gegijzeld uit het gebied rond Sinjar, een plek waar veel yezidi’s wonen. Tienduizenden van hen vluchtten afgelopen augustus toen IS Sinjar in handen kreeg. Tienduizenden anderen zaten vast in de bergen rond de stad. Er werd een internationale reddingsactie opgezet om hen te bevrijden. IS heeft hoogstwaarschijnlijk honderden yezidi’s gedood.

Dit is niet de eerste keer dat IS een groep yezidi-gijzelaars vrijlaat. In januari liet de terreurbeweging ook al zo’n tweehonderd yezidi’s vrij. Toen zeiden Koerdische functionarissen volgens AP dat zij ervan uitgingen dat de extremisten de gijzelaars een te grote last vonden.

Strafhof kan nog niets aan IS doen

Strafrechtelijk is er vooralsnog vrijwel niets te doen aan de oorlogsmisdaden die IS heeft gepleegd in Syrië en Irak. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Fatou Bensouda, zei vandaag dat het strafhof onder de huidige omstandigheden geen bevoegdheid heeft officieel onderzoek in te stellen naar een reeks beschuldigingen aan het adres van de terreurgroep, schrijft persbureau ANP.

Het ICC steunt op een verdrag van aangesloten landen, waarvan Irak en Syrië geen deel uitmaken. Het ICC komt alleen onder bepaalde voorwaarden in actie om volkenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te onderzoeken of te berechten. Het strafhof kan de voorwaarden omzeilen als de VN-Veiligheidsraad het ICC opdracht tot onderzoek geeft.

Het ICC zou wel werk kunnen maken van misdaden die gepleegd zijn door burgers van landen die wel aangesloten zijn bij het verdrag.