Kinderen sterven bij gebrek aan organen

Een operatie aan het hart
Een operatie aan het hart Foto Kippa

Er zijn vorig jaar vier Nederlandse kinderen overleden terwijl ze op de wachtlijst voor een orgaandonatie stonden, ondanks een samenwerking tussen verschillende Europese landen om voor donatie beschikbare organen zo goed mogelijk te benutten. Dit blijkt uit cijfers van Eurotransplant.

Uit de cijfers van de organisatie die de uitwisseling van organen regelt blijkt verder dat in Nederland momenteel 83 kinderen jonger dan zestien jaar wachten op een orgaantransplantatie. Van hen hebben er acht op dit moment acuut een orgaan nodig.

Het overlijden van kinderen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie is “onnodig in Nederland”, zegt programmamanager Marion Siebelink van het Transplantatiecentrum in het UMC Groningen vandaag in NRC Handelsblad.

Siebelink deed onderzoek naar orgaandonatie bij kinderen en trekt aan de bel, omdat “het potentieel aan organen en weefsels onvoldoende wordt benut.”
Voor de meeste jonge kinderen op de wachtlijst zijn kleine donoren nodig. Het tekort daaraan stijgt. Jaarlijks zijn ongeveer twintig kinderen die op een Nederlandse kinder-intensive-care overlijden, geschikt als orgaandonor.

Volgens Siebelink worden voor donatie geschikte organen niet altijd benut. Bijvoorbeeld doordat artsen terughoudend zijn om ouders te confronteren met de keuze voor orgaandonatie van hun kind.

Ouders van overleden kinderen pleitten al vaker voor een donorregister voor kinderen onder de twaalf. Siebelink noemt het “cruciaal” dat ouders samen, en vanaf het begin van de puberteit ook met hun kind zelf, spreken over orgaandonatie, en dus over de sterfelijkheid van de kinderen.

Lees vanmiddag het volledige interview met Marion Siebelink in NRC Handelsblad.