Kamer: thuiswerken moet gemakkelijker worden

Het wordt makkelijker voor werknemers om thuis te werken en de afgesproken werkuren te spreiden over de dag. Dat is het gevolg van een initiatiefwet van CDA en GroenLinks die, zoals gisteren bleek in een debat in de Eerste Kamer, kan rekenen op een meerderheid. De Tweede Kamer steunde de wet al eerder. De senaat stemt er volgende week over.

Het kabinet Rutte II is tegen de wet. Volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) is die overbodig omdat er in cao’s nu al afspraken kunnen worden gemaakt over flexibel werken. In de Tweede en in de Eerste Kamer is de VVD tegen het wettelijk regelen van zulke afspraken, de PvdA is er voor.

De initiatiefwet werd in de senaat verdedigd door de Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks).

De PvdA in de Eerste Kamer kwam wel met twijfels: de wet zou vooral handig zijn voor hoogopgeleiden, die door hun werkzaamheden vaker in staat zijn om thuis of elders te werken dan bijvoorbeeld stratenmakers.

Volgens Voortman worden laagopgeleiden geholpen met de wet: hoogopgeleiden krijgen het door hun mondigheid vaker voor elkaar om met hun werkgever tot afspraken te komen.

Het doel van de wet is volgens GroenLinks en CDA ook om de ‘cultuur’ op de werkvloer te veranderen: werkgevers worden nu verplicht om met goede argumenten te komen om flexibel werken te verbieden. (NRC)