Jury: verdachte aanslagen Boston schuldig, doodstraf mogelijk

Boston-verdachte Dzhokhar Tsarnaev.
Boston-verdachte Dzhokhar Tsarnaev. Foto Reuters

Dzhokhar Tsarnaev, de 21-jarige nog levende verdachte van de aanslagen tijdens en rond de marathon van Boston twee jaar geleden, is door een jury in Massachusetts schuldig bevonden aan alle dertig aanklachten tegen hem, meldt persbureau AP. De jury gaat nu bepalen of hij een levenslange gevangenisstraf krijgt of de doodstraf.

Op in totaal zeventien van de dertig staat de doodstraf. De meeste van de dertig misdrijven die Tsarnaev ten laste waren gelegd, hadden te maken met terreur. Zo werd hij onder andere verdacht van het maken en gebruiken van een massavernietigingswapen met dood tot gevolg en wapenbezit en -gebruik. Tsarnaev had verklaard op alle punten onschuldig te zijn.

Verdediging: hij was niet het brein

Zijn advocaten hebben gezegd dat hij wel degelijk de aanslagen uitvoerde, maar probeerden tijdens de rechtszaak de afgelopen maand aan te voeren dat zijn broer Tamerlan, omgekomen tijdens de politieachtervolging enkele dagen na de bombardementen, het brein daarachter was en dat Dzhokhar beïnvloed werd door hem. Het was de centrale discussie tijdens de zaak: volgens de aanklagers was Dzhokhar bewust deelnemer, volgens de verdediging slechts iemand die zijn broer, tegen wie hij opkeek, volgde.

Een rechtbanktekening. Te zien is rechter George O'Toole (rechts) en juryleden (links).

Een rechtbanktekening. Te zien is rechter George O’Toole (rechts) en juryleden (links). Foto EPA/ Jane Flavell Collins

Waar ging de zaak ook al weer over?

Tsarnaev liet samen met zijn oudere broer Tamerlan op 15 april 2013 twee bommen ontploffen op en in de buurt van de eindstreep van de jaarlijkse marathon van Boston. Drie mensen kwamen om het leven, onder wie een achtjarige jongen. 262 anderen raakten gewond.

Drie dagen later schoten de broers, beiden etnisch Tsjetsjeens, een politieagent dood bij de universiteitscampus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een universiteit in Cambridge, een voorstad van Boston. Hierop volgde een lange klopjacht op de twee, die ruim een dag duurde. Tamerlan Tsarnaev kwam tijdens die klopjacht om het leven na een schotenwisseling met de politie, zijn broertje Dzhokhar werd uren later gevonden in de tuin van een inwoner van Watertown, een andere voorstad van Boston. Hij had zich verstopt in een boot. Tsarnaev werd gewond gearresteerd.

Enorme zaak

Het proces tegen Tsarnaev is enorm. Het gaat hier om een zaak rond een van de grootste terreuraanslagen op Amerikaanse bodem sinds de aanslagen van 11 september 2001. Het wordt in de Verenigde Staten de belangrijkste zaak waarin de doodstraf op het spel staat genoemd sinds de zaak tegen ‘Oklahoma bomber’ Timothy McVeigh, die in april 1995 een vrachtwagen liet ontploffen bij een gebouw in Oklahoma City. 168 mensen kwamen om het leven, vele honderden anderen raakten gewond. McVeigh werd in 1997 ter dood veroordeeld en vier jaar later geëxecuteerd.

Het is nog onduidelijk op welke datum de zaak verdergaat.