In Club AIR klinkt Bach en Bartók

Het komt niet vaak voor dat in een nachtclub Valery Gergjev naast je neerstrijkt. De dirigent kwam langs in Club AIR om musici van het Concertgebouworkest, waar hij vorige week gastdirigent was, in actie te zien.

Een wereldorkest in een club: het is een boeiend nieuw hoofdstuk in de zoektocht naar publiek. De vraag is of er veel zieltjes gewonnen zijn. De eerste RCO Club Night werd vooral bezocht door twintigers en dertigers die al iets met klassieke muziek hadden – al bleef een aantal ook hangen voor het nachtprogramma van ‘future R&B en hiphop’. Maar of er veel nieuwsgierige clubbers afkwamen op het klassieke voorspel op de vrijdagavond?

De akoestiek in Club AIR (de voormalige iT) is ongeschikt voor kamermuziek en de versterking verliep niet vlekkeloos. Maar de jonge KCO-delegatie speelde uitstekend, met althoboïste Miriam Pastor Burgos en trompettist Omar Tomasoni als blikvangers in Coplands schitterende Quiet city. Bovendien was er een heerlijke bijdrage van meesterviolist Leonidas Kavakos, die met concertmeester Liviu Prunaru soleerde in Bachs Dubbelconcert en met Tjeerd Top in Vioolduo’s van Bartók. Presentator Floris Kortie vroeg Kavakos of hij dit soort gelegenheden vaker frequenteerde, maar de Griekse violist blijft op zijn vrije dagen liever thuis. Vrijdag gelukkig niet.

    • Joep Stapel