Hoe je zo slim mogelijk kunt werken

Foto Eline van Strien

Mensen die het wél lukt aan het eind van de dag een lege mailinbox te hebben. Die zeggen dat ze lijstjes afwerken en dat ook werkelijk doen. Ze bestaan, en Arjan Broere (46) is daar één van. Broere is lifehacker: hij is op zoek naar slimmigheden (hacks) om het leven makkelijker te maken. Hij schreef De kleine lifehacking voor Dummies. Broere schrijft artikelen, is vertaler en geeft trainingen over effectiever mailen en werken. Zijn leven veranderde toen hij Getting Things Done van David Allen las, het klassieke boek over productiviteit.

Hij heeft vier gouden regels voor effectiever werken.

Zo ziet een dag uit het leven van een lifehacker eruit.

05.45 Arjan Broere drukt nooit op de snoozeknop.

“Als je weer in slaap valt, word je door de wekker midden in je slaapcyclus gewekt en word je heel raar wakker. Daarnaast vind ik het fijn om een uur eerder op te staan dan de meeste mensen. Ik heb dan de hele dag het idee dat ik een beetje voorloop.”

Broere eet een sinaasappel en drinkt drie ristretto’s. Hij leest een tijdschrift. Het eerste uur van zijn dag gaat op routine en dat is niet toevallig. Beslissingen nemen kost energie. Wie een routine afwerkt, hoeft geen beslissingen te nemen. ’s Ochtends niet nadenken over kleding en een routine afwerken is een door Barack Obama en Steve Jobs beproefde methode.

07.00 Broere maakt de rest van het gezin wakker voor de dag.

09.00 Als Broere thuis werkt, kijkt hij een paar minuten naar zijn mail. Meestal versleept hij mails van kantoor naar productiviteits-apps OmniFocus en Evernote.

De telefoon ligt in de oplader. Alle meldingen staan uit. Whatsapp, mail, Facebook en Twitter zijn geen stoorzender. “Multitasken is onmogelijk”, zegt Broere.

“Mensen moeten echt van dat idee af. Denk eens aan een automonteur die de remmen van een auto maakt, terwijl hij tegelijkertijd met twee andere auto’s bezig is én ruzie maakt met zijn collega.”

11.00 Het schrijfwerk is gedaan. Broere gaat dingen uitzoeken. Bijvoorbeeld vragen die tijdens het schrijven bij hem zijn opgekomen en die hij moet googelen. Hij werkt zijn mail door, zoekt foto’s voor ‘webinars’ en doet meer kleine klusjes.

12.00 Tijd om een uur te gaan hardlopen. Of om te lunchen met een filmpje. Broere maakt lijstjes met filmpjes die hij nog wil kijken. Zo voorkomt hij dat hij op YouTube belandt en aan de verleiding bezwijkt om alle suggesties van YouTube aan te klikken.

13.00 Als hij niet al in de auto zit op weg naar een presentatie of workshop (waarbij hij onderweg luisterboeken, of een podcast luistert) werkt Broere soms op kantoor. Met collega’s probeert hij zo effectief en zo min mogelijk te vergaderen. Aan het einde van de dag doet hij bewust gevarieerde taken. Daar heb je minder aandacht voor nodig.

17.00 Het werk gaat even op pauze. Broere gaat eten met zijn gezin en helpt de kinderen met huiswerk.

20.30 – 22.00 ’s Avonds werkt hij even verder.

“Ik heb altijd nog wat projectjes te doen, ik heb leeswerk of zoek wat dingen uit. Ook kijk ik nog even in mijn agenda.”

22.00 – 00.00 Netflix en HBO zijn de zenders die Broere het liefst bekijkt.

“Als je gaat zappen kun je aan het eind van de avond een kater hebben dat je niks hebt gezien.”

 

    • Alex van der Hulst