Hoe Anne Frank de banlieue temt

None

Je denkt even dat je bij schooldrama Entre les Murs zit, maar al snel blijkt Les héritiers het tegendeel. Bood de winnaar van de Gouden Palm 2008 een verontrustend documentaire blik op de multiculturele communicatiekloof, deze film kaapt de stijl om dezelfde problemen te ontkennen. Een inspirerende lerares, mme. Guéguen, maakt het verschil. Zij nodigt haar klas van kissebissende kanslozen uit om in hun vrij tijd deel te nemen aan een opstelwedstrijd over de Holocaust. In het aangezicht van deze gruwel smelten etnische, culturele en seksuele spanningen weg: voor je het weet debatteren de leerlingen over Anne Frank, Primo Lévi en Schindler’s List, ravotten in het park en trekken een stropdas aan voor een schouderklopje van de minister. Les héritiers, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is hartverwarmend, maar veegt ook conflicten – islamitisch radicalisme, antisemitisme – onder het tapijt. Ga rustig slapen, Mme Guéguen en de Holocaust temmen de banlieue.

    • Coen van Zwol