Griekenland ontkent dat het Rusland om hulp heeft gevraagd - Poetin ook

De Russische president Poetin ontvangt zijn Griekse collega Alexis Tsipras.
De Russische president Poetin ontvangt zijn Griekse collega Alexis Tsipras. Foto EPA / Aleksandr Zemliantsjenko

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft Rusland niet gevraagd om financiële hulp. De Grieken willen hun schuldproblemen zelf oplossen, binnen de eurozone, zo stelde een functionaris van de regering in Athene vanmorgen. Ook Poetin ontkende vanmiddag dat hij een verzoek om hulp heeft gekregen.

Volgens de functionaris staat het bezoek van Tsipras aan Moskou van vandaag louter in het teken van het aanhalen van de banden tussen beide landen. De ontmoeting is bedoeld om de economische samenwerking tussen beide landen en de onderlinge handel te verbeteren, zo verzekerde de functionaris. Hij zei tegen Reuters:

“We hebben niet gevraagd om financiële hulp. We willen onze schuld en onze financiële problemen zelf oplossen… binnen de eurozone.”

Ook Poetin ontkent dat Tsipras hem om geld heeft gevraagd, zoals voorafgaand aan het bezoek werd gespeculeerd. Wel liet de Russische president na afloop van het gesprek met de Griekse premier weten dat Rusland geld kan verstrekken aan gezamenlijke projecten met Griekenland. De winst op die projecten kan Griekenland dan gebruiken om zijn schulden terug te betalen, aldus Poetin.

Lening van IMF wordt gewoon afgelost

De eerste stap in dat lange afbetalingsproces volgt morgen al, wanneer Griekenland een klein van zijn grote lening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet terugbetalen. Volgens een hoge medewerker van het Griekse ministerie van Financiën kon het land dat echter niet en zou Griekenland om uitstel van betaling vragen, zo zei hij onlangs in Der Spiegel.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis ontkende dat gerucht gisteren tijdens een bezoek aan het IMF in Washington. Volgens hem maken de Grieken de verschuldigde 450 miljoen euro gewoon over voor de uiterste betaaldatum. Griekenland heeft tot en met morgen om de schuldbetaling te doen.

Schulz waarschuwt de Grieken

Zelfs zonder een verzoek om hulp wekte de ontmoeting van vanmiddag overigens enige argwaan op in Brussel. Zo waarschuwde voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement het land om niet te breken met de sancties die Europa heeft opgelegd aan Rusland.

Volgens de functionaris van de Griekse regering zal het land zich ook bij het verbeteren van de samenwerking met Rusland houden aan de EU-lijn:

“Griekenland weet wat het kan doen binnen het raamwerk van de EU. Maar elk land heeft ook het recht om de banden met een ander land te onderhouden en te verbeteren.”