Gepocheerde venkel met garnalen en amandelen

Janneke Vreugdenhil

Uit Rachel Khoo’s Kookschrift maken we vandaag een voorgerecht met venkel. Khoo pocheert de groente in een mengsel melk, room en bouillon, waarna ze hem, samen met garnalen en geroosterde amandelen, serveert in het anijzige kookvocht. U zou de foto erbij moeten zien, maar neem maar van mij aan dat dat een heel mooi plaatje oplevert.

Snijd de venkel in de lengte in vier parten. Verwijder het loof en leg het even weg voor later. Snijd de taaiste topjes eraf en pel ook de lelijke buitenste blaadjes eraf. Leg de stukken venkel in een niet te grote pan (ze moeten er nét in passen) en giet de melk, room en bouillon erbij. Bestrooi met zout en peper. Breng aan de kook, dek de pan af en laat de venkel op zacht vuur in 15 minuten gaar worden. Laat de bouillon niet doorkoken, dan gaat hij schiften. Voeg de laatste 3 of 4 minuten de gamba’s toe. Haal de pan van het vuur, proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan. Houd de pan continu in beweging. Leg een stuk gepocheerde venkel in een ondiep schaaltje, verdeel de gamba’s erover. Giet er wat van de hete bouillon over en bestrooi met de geroosterde amandelen en venkelloof. Garneer met nog wat citroenrasp en bedruppel met olie.

    • Janneke Vreugdenhil