FC Groningen verslaat Excelsior, treft PEC Zwolle in finale beker

FC Groningen-speler Tjaronn Chery. Hij maakte de 3-0 tegen Excelsior.
FC Groningen-speler Tjaronn Chery. Hij maakte de 3-0 tegen Excelsior. Foto EPA/ Jan Kanning

FC Groningen heeft zich in de halve finale van de KNVB-beker niet laten verrassen door Excelsior. Het werd overtuigend 3-0. Dus staat de ploeg die de beker nog nooit won (Groningen) op 3 mei in De Kuip tegenover de ploeg die hem twee keer op rij kan gaan winnen (PEC Zwolle).

Het was verdediger Hans Hateboer, vervanger van de geschorste Eric Botteghin, die de thuisploeg in de Euroborg vijf minuten voor rust op 1-0 zette. Na rust kreeg Tom van Weer namens de Rotterdammers de kans op de gelijkmaker, maar was het Albert Rusnak die Groningen enkele minuten later op 2-0 zette. Tjaronn Chery maakte er vlak voor tijd ook nog 3-0 van.

FC Groningen, dat bezig is met een matig seizoen in de Eredivisie, stond één keer eerder in de finale van het bekertoernooi. In 1989 verloor het met 4-1 van PSV.

Zwolle

PEC Zwolle rekende gisteren na strafschoppen af met FC Twente en staat zo voor de tweede keer op rij in de bekerfinale. Vorig jaar versloeg de ploeg Ajax in een bizar duel met liefst 5-1. Dat duel werd ontsierd door het feit dat Ajaxfans in de eerste minuten vuurwerk op het veld gooiden, waarna het spel twintig minuten lang werd stilgelegd.

Topploegen Ajax (achtste finale tegen Vitesse), PSV (achtste finale tegen Roda JC) en Feyenoord (tweede ronde tegen Go Ahead Eagles) werden al in een vroeg stadium van het toernooi uitgeschakeld.