#DvdW: de geboorte van Siddharta

Dagelijks kijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Vandaag vieren boeddhisten de geboorte van de stichter van hun godsdienst, Siddharta Gautama (ca 560-480 v Chr.) alias Boeddha. Welke Duitstalige Nobelprijswinnaar schreef een roman over een tijd- en landgenoot van Boeddha die in opstand komt tegen zijn vader?

SiddhartaDe als boekhandelaar begonnen Hermann Hesse (1877-1962) kreeg in 1946 de Nobelprijs ‘voor zijn inspirerend schrijverschap’; maar zijn grootste populariteit kwam pas in de late jaren zestig, toen eenvoudig geschreven en geestverruimende romans als Siddharta (1922) en Narziss und Goldmund (1930, over twee middeleeuwse vrienden wier levenswijzen haaks op elkaar staan) werden herontdekt door de Amerikaanse hippiebeweging. Ook in de niet-historische romans van Hesse, die na een psychische crisis in 1916 achtereenvolgens het Jungiaanse gedachtegoed en de boeddhistische filosofie omhelsde, gaat het over mensen in verwarring die onder invloed van vrienden of onverwachte gebeurtenissen vrede met zichzelf krijgen – zoals de wereldvreemde maatschappijcriticus in Der Steppenwolf (1929).

In Hesse’s laatste roman, Das Glasperlenspiel (1943, over een toekomstig utopia), leiden levensvragen niet meer tot problemen; die worden opgelost door een zen-achtig spel waarin een telraam met glazen kraaltjes een belangrijke rol speelt.

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie Pieter Steinz’ The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.