2Doc: Burden of Peace

NPO 2,

23.00-0.20u.

Claudia Paz y Paz is een bescheiden vrouw met een zachte stem. Maar zij was het die, in de drie jaar dat zij advocaat-generaal was in Guatemala, de straffeloosheid in dit door corruptie en drugsgeweld geteisterde land wist terug te dringen.

Documentairemaker Joey Boink volgde Paz y Paz drie jaar lang van nabij. Zijn film laat zien hoe zij van een verrot systeem iets als een rechtsstaat poogt te maken. In haar dossiers alles van dronken griffiers en corrupte rechters tot oud-dictator Efraín Rios Montt die dankzij Paz y Paz in 2013 veroordeeld werd voor genocide. Dit vonnis werd wereldnieuws: het was de eerste veroordeling van een dictator wegens genocide door zijn landgenoten, in een nationale rechtbank.

Was dit een speelfilm, dan zou de eenzame, moedige strijdster voor de rechtsstaat het winnen van de duistere tegenkrachten – de steenrijke drugskartels en machtige militaire en zakenelites die in Guatemala de dienst uitmaken. Maar dit is een documentaire, en Paz y Paz wordt uiteindelijk gedwongen het veld te ruimen. Dat doet niet af aan het respect voor haar moed en taaiheid bij de kijker. Dat Claudia Paz y Paz zelf niet vermoord is, is waarschijnlijk al heel wat.

Maartje Somers