Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

BG Group wordt naar alle waarschijnlijkheid overgenomen door Shell. Volgens The Wall Street Journal zal Shell meer dan 50 miljard dollar (46,16 miljard euro) betalen voor het Britse oliebedrijf.

Marktwaarde van BG is 46 miljard dollar (42,46 miljard euro). Het bedrijf houdt zich vooral bezig met het opsporen en produceren van gas en olie. BG komt voort uit het Britse staatsbedrijf British Gas.

De oliemarkt is flink opgeschud door de dalende olieprijs van de afgelopen jaar. Die heeft ervoor gezorgd dat sommige bedrijven op zoek zijn naar een koper (Whiting Petroleum) of juist fuseren om samen sterker te staan (Halliburton en Baker Hughes), legt The Wall Street Journal uit.

Het Nederlands-Britse Shell heeft een marktwaarde van 192 miljard dollar (177,22 miljard euro). Door de aankoop van BG Group worden kosten bespaard, maar krijgt Shell ook toegang tot gasreserves én staat het bedrijf sterker in de concurrentie met Exxon Mobil en Chevron.

De Nederlandse media citeren The Wall Street Journal. Het Financieele Dagblad noemt de aankoop van Shell ‘een van de grootste overnames dit jaar’.

Nieuwe topman KLM krijgt contractverlenging

Hij zit er pas net, maar hij mag nog veel langer blijven zitten. Pieter Elbers is nu een half jaar president-directeur van KLM, maar de raad van commissarissen heeft hem alvast herbenoemd voor een periode van vier jaar. Voorzitter Hans Smits reageert bij De Financiële Telegraaf.

Wij hebben zo’n groot vertrouwen in hem, dat we Elbers meteen voor vier jaar vast willen leggen. Dit is goed voor de continuïteit van KLM.

Het FD stelt echter dat Elbers nog niet veel heeft laten zien. Integendeel: cao-onderhandelingen zijn nog niet afgerond en Elbers is verwikkeld in een conflict met de moedermaatschappij die taken naar Parijs wil brengen.

Elbers evenknie bij Air France KLM is Alexandre de Juniac. Ook hij wordt in mei mogelijk opnieuw benoemd. Terwijl de relatie tussen De Juniac en Elbers behoorlijk bekoeld is, moeten ze dus samen een oplossing vinden voor hun conflict.

ING kan geen topmensen vinden

Volgens ING-commissaris Henk Breukink is het erg moeilijk om goede managers te vinden voor de sub-top van de bank. Dat zei hij tegen De Financiële Telegraaf.

We hebben een handvol mensen proberen te vinden, maar dat is niet gelukt vanwege de beloningsbeperkingen die gelden. Ook hebben we zo’n vijftien hoge managers zien vertrekken naar het buitenland, waarvan wij denken dat de reden ligt in het beloningsbeleid.

Ook Aegon zou moeite hebben bij het vinden van goede managers. Het grootste deel van de omzet van het bedrijf komt uit het buitenland, en daar ‘hoeft het niet aan te komen met Nederlandse salarismaatstaven’, aldus De Financiële Telegraaf.

Gisteren voerden Tweede Kamerleden een rondetafelgesprek met bankiers. President-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro verklaarde daar dat zijn raad van commissarissen ‘niet amoreel’ is, zo tekent het Financieele Dagblad op.

Van Slingelandt heeft spijt van de recente commotie over de voorgenomen salarisverhoging. De gevoelens in de samenleving zijn ‘wellicht wat onderbelicht gebleven’ in de afweging om topmensen een ton extra salaris te geven.

    • Eefje Rammeloo